Може да ви се струва доста позната ситуацията да сте

...
Може да ви се струва доста позната ситуацията да сте
Коментари Харесай

Идея за оползотворяване на стар хляб

Може да ви се коства много позната обстановката да сте се снабдили с повече самун, в сравнение с действително консумирате. Стига да не го замразите, то в случай че не измислите разновидности за използването му, той ще мухляса и ще стане неспособен даже да го предложите и на домашните си любимци.

Това е повода тук да ви дадем няколко хрумвания по какъв начин можете да оползотворите остаряла самун - с уточнението, че той може да е изсъхнал, само че не и плесенясал.

1. Вкусна попара

 Попара от остарял самун

Не си мислете, че попарата, която се предлага единствено на дребни деца, е отживялост. Както и че би трябвало да се подготвя само от сухари. Нищо сходно. Можете да приготвите попара както на възрастните си баба и дядо, на които дъвкателните им функционалности са затруднени, по този начин и на вашите младежи, които са били на следващото стягане на брекетите им. Последните може и да възроптаят, само че бързо ще открият, че това е една от най-питателните и вкусни храни, които евентуално са " позабравили ". А може и в никакъв случай да не са пробвали.

2. Домашни крутони

 Крутони от от остарял самун

От какво мислите, че се вършат крутоните, за които даваме непотребни пари? От остарял самун. Нарежете филийките самун на кубчета, изсипете ги в купа, прибавете риган или други подправки по ваш избор, както и зехтин. Разбъркайте, изсипете всичко в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрята на към 220 градуса фурна, до момента в който придобият златист цвят. Можете да ги употребявате както за добавка към зелени салати, по този начин и поднесени с разнообразни по съставки кремсупи.

3. Пържени филийки

 Пържени филийки от остарял самун Снимка: Диана Костова

Използвайте остарелия самун за закуска, тъй като пържените филийки, които познаваме от детството си, се подготвят точно от по-стар самун. Знаете процедурата - просто овалвате филийките в разрушени яйца и малко прясно мляко и ги изпържвате до златисто.

4. Пица от остарял самун

 Пица от остарял самун Снимка: Мартина Тракова

А за какво не вкусна домашна пица? Вместо да приготвяте тесто за пица, просто изрежете коричките на остарелия самун и ги потопете в примес от доматено пюре и зехтин. Подредете ги в тава, запечете ги леко в авансово загрята на 180°C фурна и след това наредете върху изпеченото " тесто " нормалните артикули, които бихте поставили върху обичаната си пица. Със същата мощ може да приготвите и баница от остарял самун за закуска.

5. Стар самун като асистент за оправяне на манджи

Сигурно сте чували, че остарял самун се прибавя и към каймата за кюфтетата. Знаете ли обаче, че той е отлично средство, с което да премахнете непотребната течност или лой от някое ядене, което към този момент сте приготвили, само че ви се коства прекомерно " воднисто ". Сложете в края на тенджерата/ тавата или тигана, в който сте приготвяли въпросната манджа, къшей остарял самун и незабавно ще видите по какъв начин течността ще бъде попита - от другояче ненужния корав самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР