Може да сте ги виждали на живо или на снимка,

...
Може да сте ги виждали на живо или на снимка,
Коментари Харесай

Огромните каменни лица в планината Ръшмор

Може да сте ги виждали онлайн или на фотография, тъй като са доста известни, само че знаете ли на кого принадлежат тези четири каменни лица, изсечени в планината Ръшмор?

Планината е нагорнище в Южна Дакота и може да се каже, че е само по рода си в света. Тя символизира първите 130 години от историята на Съединени американски щати.

Там се намира Националният монумент на Америка „ Mount Rushmore National Memorial “. Паметникът изобразява лицата на четиримата американски президенти, които до 1941 година са съдействали изключително доста за страната във връзка с опазването й и разширение на територията:

Джордж Вашингтон,

Томас Джеферсън,

Теодор Рузвелт,

Ейбрахам Линкълн.

Особеното тук се крие във обстоятелството, че четирите глави са изсечени в самите скали на планината – единствени по рода си в света.

През 1927 година скулпторът Гитзи Борглам стартира начинанието, подкрепян от 400 помощници. В по-голямата си част планината се състои от гранит, а близо 90 % от невероятния паметник са изваяни благодарение на динамитни гърмежи. Детайлите по лицата на президентите са завършени с пневматичен чук. Въпреки извънредно рисковите условия на труд на служащите, които се налагало непрестанно да се спускат надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни действия няма нито един смъртен случай.

Цялостният проект на скулптора обаче по този начин и не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, само че работата е прекъсната поради неочакваната гибел на Борглам през 1941 година. Синът му продължава работата, която обаче е прекратена заради липса на средства. Причината е, че парите са пренасочени към ресурсите за Втората международна война.

Целият мемориален комплекс „ Планината Ръшмор “ е построен с първична цел да се притегли по-голям брой туристи към Блек Хилс. Мисията е изпълнена сполучливо. През 2004 година мемориалът се е радвал на над 2 милиона гости.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР