Може да се промени методиката и концепцията за обучение на

...
Може да се промени методиката и концепцията за обучение на
Коментари Харесай

Димитър Илиев: На българските шофьори липсват знания за основни неща за пътната безопасност

Може да се промени методиката и концепцията за образование на младежите. Има страхотни практики от други страни, като да вземем за пример надзор върху изпита. През него би трябвало да минават единствено хора, които в действителност имат умения. Това сподели Димитър Илиев - рали първенец и зам.-председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ", в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Според него ефикасна процедура за понижаване на пътните произшествия би било въвеждането на 2-годишно краткотрайно удостоверение за ръководство на МПС. „ През този интервал, в случай че водачът направи едно по-голямо или две по-малки нарушавания, тези 2 години стартират да текат още веднъж. Ако отново направи сходни нарушавания, книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се изяснява какъв е рискът на пътя ", изясни Илиев.

Според него на българските водачи липсват познания за съществени неща за пътната сигурност, по тази причина се случват такива тежки катастрофи.

„ Това, което ще желая аз да се направи, е да се съобрази цялото образование с концепцията за образование по сигурност на придвижване ", съобщи зам.-председателят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Статистиката демонстрира, че за последните 3 години у нас най-вече тежки и съдбовни ПТП-та има по извънградските пътища. „ Големият проблем там са челните удари - удар в дърво и удар сред два автомобила ", разясни Илиев и предложи способ за справяне с казуса.

„ Има един шведски модел - споделя се 2 плюс 1, който разделя трафика. Потоците се лимитират с предпазни уреди. Ние ще го предложим за всеобщо въвеждане ", сподели още той.

Подобно оборудване ще бъде сложено на Кресненското дефиле, разясни Илиев.

Друга концепция за справяне с нападателните водачи по пътищата, които редовно нарушават Закона за придвижване, са служители на реда в цивилни коли. „ Това е една страхотна процедура в други страни. Тя е ориентирана към арогантните водачи, които редовно нарушават разпоредбите. Когато служителите на реда видят подобен водач - той бива мигновено глобен ", изясни още Димитър Илиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР