Може би скоро ще израстне поредният нов небостъргач на мястото

...
Може би скоро ще израстне поредният нов небостъргач на мястото
Коментари Харесай

Ще израсне ли небостъргач на мястото на бившето знаково кино „Възраждане“?


Може би скоро ще израстне следващият нов небостъргач на мястото на тогавашното знаково столично кино „ Възраждане “. За това алармираха пред „ Скандал “ от съдружие “Кинопамет “.

Заради бездействието на Министерство на културата, НИНКН и Столична община емблематичната постройка с истинската алена фасада – монумент на културата, е оставена да се саморазрушава, а преди две години към този момент я сполетя и пожар, евентуално провокиран от самонанесли се в нея клошари, установяват от съдружие “Кинопамет “.

За шанс, софийските пожарникари реагираха тогава мълниеносно и остарялото софийско кино оцеля, въпреки че умерено можеше да последва и нерадостната орис на Тютюневия град в Пловдив. След въпросния пожар никой обаче не се погрижи да в профил вредите и провалите по историческата постройка, мазилката по фасадата на която се рони на огромни части, а единственото, което се случи е, че тя бе опасана с железна строителна ограда.





Ще бъдат ли „ зарадвани “ напълно скоро столичани с нова многоетажна лъскава офис града с хотелска част на мястото на един от архитектурните знаци на София, какъвто, несъмнено, е постройката на някогашния спектакъл "Ренесанс ", по-късно известна и като кино "Възраждане ", както и профсъюзен дом на културата "Г. Димитров ", питат в тази връзка от Сдружение “Кинопамет “ и чакат способени отговори от Столична община и Министерство на културата (МК).

Както е известно, на съвещание на Националния съвет за запазване паметниците на културата (НСОПК) от 03.07.2003 година се преразглежда статутът на Театър "Ренесанс " - някогашен Профсъюзен дом на културата, разгласен през 1992 година за исторически монумент на културата от „ национално значение “, като се приема статутът му да се смъкна на категория "за сведение ". Към днешна дата парцелът на въпросния обект попада в избрания от Общия организационен проект на гр. София нов настоятелен център към бул "Тодор Александров ", за който се планува ново високо застрояване. Фактът, че тази забележителна постройка и културна полезност се намира точно в зона, в която височината на постройките не се лимитира, ни кара да мислим, че доста скоро на нейно място може да изникне напълно нова многоетажна сграда, показват от гражданското съдружие.

Още повече, че и самият притежател на историческата постройка – предприемачът Красимир Георгиев, в свои изказвания пред медиите не крие желанията си на мястото на тогавашното знаково софийско кино да вдигне ново съвременно здание.

„ НА МЯСТОТО НА БИВШЕТО КИНО "Г. ДИМИТРОВ " (БУЛ. "ХРИСТО БОТЕВ " 61) ПРЕДСТОИ ДА ИЗГРАДИМ СГРАДА, КОЯТО ЩЕ СЪЧЕТАВА ХОТЕЛСКА, ОФИСНА ЧАСТ И МАГАЗИНИ. ИНВЕСТИЦИОННОТО МИ НАМЕРЕНИЕ Е ОТ 2003 Г., НО ДОСКОРО НЯМАШЕ УСЛОВИЯ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕТО МУ “, споделя в едно свое изявление Красимир Георгиев - притежател на имота и на архитектурното украшение, каквото е постройката на някогашния спектакъл "Ренесанс " и бившето кино "Възраждане ".

https://www.capital.bg/reklama/2017/11/03/3070980_proektut_ni_suchetava_vsichki_iziskvaniia_za_moderna/

В момента постройката - притежател на духа на отиващата си остаряла София, която за по-младото потомство е известна като някогашната дискотека "Син сити ", съставлява извънредно тъжна панорама, тя е като безстопанствена, фасадата й се разрушава под напора на естествените стихии, липсва необичайно за какво и дограмата на прозорците, или казано с други думи, към този момент е на път да отиде в небитието, показват от Сдружение „ Кинопамет “.

От гражданското съдружие припомнят, че Чл. 71. (1) от Закона за културното завещание задължава притежателите на недвижими културни полезности да поставят нужните грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане в положително положение. Законът е безапелационен, че който не извършва това свое обвързване, се санкционира с санкция в размер от 1000 до 3000 лева, а на едноличен търговец и юридическо лице се постанова имуществена глоба в размер от 1500 до 3500 лева, в случай че действието не съставлява закононарушение.

Въпросът е за какво Министерство на културата нехае и не подхваща нищо, с цел да избави тази архитектурна забележителност – точно в неговите пълномощия е да подреди на притежателя на постройката незабавно да ремонтира най-малко фасадата и покрива на тогавашното знаково кино, с цел да не бъде то рисково за минувачите, означават от Сдружение „ Кинопамет “. Очакваме също по този начин от Инспектората за запазване на културното завещание към МК да оповестят какви тъкмо и в какъв размер имуществени наказания са наложили през последните две - три години на притежателите на постройката за това, че не поставят грижи за фасадата й, акцентират от Сдружение „ Кинопамет”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР