Може би си мислите, че ако имате повече пръсти, ще

...
Може би си мислите, че ако имате повече пръсти, ще
Коментари Харесай

Защо имаме само 10 пръста на краката и 10 на ръцете?

Може би си мислите, че в случай че имате повече пръсти, ще бъдете по-сръчни. Ще пишете по-бързо и най-много - ще можете да заграбвате по-големи количества лакомства едновременно. Тогава за какво еволюцията е решила да ни остави с 10 пръста на ръцете и 10 на краката? И можем ли да си върнем старите?

Вкаменелостите демонстрират, че тетраподите - модерното наименование за четирикраки животни - от предишните столетия постоянно са имали повече от пет пръста на крак (т.нар. полидактилия). Например Acanthostega, жанр, живял преди към 360 милиона години, е имал осем пръста на всеки крайник. Около 15 милиона години по-късно обаче фосили разкриват тетраподи с пет пръста.

Защо се стига до относително неочакваното понижаване на броя на пръстите на тетраподите? Можем би отговорът се крие в измененията, настъпили в останалата част на крайника, и в местата, където по-късните тетраподи са прекарали времето си.

Изследователите считат, че тетраподите от късния девон са живеели най-вече на сушата и са развили костна конструкция на крайниците, която е улеснявала ходенето по сушата. За съпоставяне, ранните тетраподи като Acanthostega и Icthyostega са имали Г-образни кости в горните крака, които може да са ограничавали напредването им по суша. Предполага, че са прекарвали повече време в или покрай водата. Съответно евентуално не са се нуждаели от супер гъвкави крайници.

Тъй като тази смяна в костната конструкция и броя на пръстите е настъпила едновременно, може да се окаже, че по-малкият брой пръсти също е оказал помощ за живота на сушата. Засега това е единствено доктрина - палеонтолозите не разполагат с задоволително изкопаеми доказателства, с цел да стигнат до солидни изводи.

Ние, хората, също сме тетраподи и като такива – дали е допустимо в миналото да си върнем спомагателните пръсти? Според науката евентуално не, най-малко не и посредством еволюция. В еволюционната биология съществува добре прочут принцип, наименуван Закон на Доло. Идеята е, че откакто един организъм загуби комплицирана конструкция, е малко евентуално да я възвърне.

На процедура животът стартира да демонстрира изключения от това предписание. През 2017 година учени откриха гущер, който е развил способността си да снася яйца. Въпреки това сходни събития към момента са релативно редки.

Ако не сте подготвени да чакате еволюционната лотария, то на доктрина е допустимо да въведете в тялото си гените, отговарящи за образуването на пръстите (или да редактирате към този момент наличните). Това, несъмнено, не е добра концепция – всички сме гледали „ Джурасик парк “, нали? Пък и въпросните гени вземат участие в развиването на тялото като цяло.

Междувременно и сега 10-те пръста на ръцете и краката могат да вършат голям брой забавни неща.

Източник: IFLScience


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР