Може би най-забележителният - или поне най-скъпият пример за посмъртната

...
Може би най-забележителният - или поне най-скъпият пример за посмъртната
Коментари Харесай

Въпрос за $200 милиона: Мерилин на Уорхол ли е най-скъпото произведение на XX век?

Може би най-забележителният - или най-малко най-скъпият образец за посмъртната звездна популярност на Мерлин Монро беше оголен от Christie`s. Aукционната къща разгласи, че " Shot Sage Blue Marilyn " на бащата на попарта Анди Уорхол ще бъде изложена на търг през май, с планирана стойност от към 200 милиона $.

Ако картината на Монро от 1964 година (две години след гибелта на актрисата) се продаде на предстоящата цена, тя ще се трансформира в най-скъпото произведение на изкуството от 20-ти век, продавано в миналото на търг.

" Shot Sage Blue Marilyn " е най-значимата картина от предишния век, която се предлага на търг, защото е определяна като абсолютния връх на американския попарт и на американската фантазия.

" Творбата е еманация на оптимизъм, чупливост, популярност и иконография в едно ", споделя шефът на Christie`s Алекс Ротър.
 Картина, нарисувана от робот, се продаде за съвсем $700 хиляди
Картина, нарисувана от робот, се продаде за съвсем $700 хиляди

Тя върви в комплект с 12-секундно клипче

Картината надвишава жанра на портрета, променяйки изкуството и културата на 20-ти век. Заставайки паралелно до " Раждането на Венера " на Ботичели, " Мона Лиза " на Да Винчи и " Авиньонските девойки " на Пикасо, " Мерилин " на Уорхол изрично е една от най-великите картини на всички времена.

Портретът се продава от фондация " Томас и Дорис Аман " в Цюрих, а приходите от продажбата му ще бъдат употребявани от организацията за финансиране на филантропски начинания за опазване на здравето и обучение на деца. Christie`s твърди, че продажбата ще бъде " най-печелившият филантропски търг от Колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 година насам ".
 Christie's продаде картина основана от изкуствен интелект за $432 хиляди
Christie`s продаде картина основана от изкуствен интелект за $432 хиляди

" Портрет на Едмон Белами " е основан от парижката група Obvious

" Филантропията е в основата на нашата задача и ние сме горди, че събрахме обилни средства както за фондации, по този начин и за организации с нестопанска цел. Като световна компания, ние имаме вяра, че е безусловно належащо да оказваме обществено влияние в международен мащаб ", разяснява Марк Портър, шеф на Christie " s Americas.

Картината е основана на рекламен кадър от филм на Мерлин Монро от 1953 година и е направена с техниката ситопечат, която се оказа толкоз сложна, че Уорхол я изоставя след тази творба.

Друга отличителна характерност? Произведението беше едно от четирите, убити с револвер от клиент в студиото на Уорхол в годината, когато е основано.

Рекордът за най-скъпа картина на планетата се държи от " Спасителят на света " на Леонардо да Винчи. Шедьовърът беше продаден на търг през 2017 година за сумата от 450 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР