Може би най-известната комета от всички, Халеевата комета, е напът

...
Може би най-известната комета от всички, Халеевата комета, е напът
Коментари Харесай

Халеевата комета се завръща: 40-годишното пътуване обратно към Слънцето стартира

Може би най-известната комета от всички, Халеевата комета, е напът да стартира своето близо 40-годишно пътешестване назад към Слънцето, като по пътя си ще премине около нашата планета. 

На 9 декември кометата доближи своя афелий - точката, в която се отдалечава най-вече от Слънцето, като минава оттатък орбитата на Нептун. Това съставлява междинната точка в орбитата на Халей към нашата звезда, която е необикновена с това, че се реализира в посока, противоположна на тази на планетите от нашата Слънчева система, известна като ретроградна орбита.  

След днешния ден Халей ще стартира да се движи назад към Слънцето, като в средата на 2061 година ще доближи перихелий - най-близкото си разстояние до Слънцето. По това време кометата още веднъж ще стане забележима в небето ни, откакто изчезна от полезрението през 2003 година, оповестява IFL Science. 

Кометата е забелязвана неведнъж в историята , макар че британският астроном Едмънд Халей е този, който открива, че тя ще се завърне. За финален път тя минава около Земята през 1986 г.   

Halley’s Comet Is About To Begin Its 38-Year-Long Journey Back To Earth
— IFLScience (@IFLScience)
Може да ви се коства, че е минало доста време от тези мрачни дни, само че орбитата на Халей е много къса спрямо орбитата на други комети. В формалното ѝ име 1P/Halley буквата " P " значи " периодическа ", това се отнася за комети с орбитален интервал по-малък от 200 години, който астрономите считат за къс. 

И до момента в който 76 години постоянно са цялостен живот за нас хората, Халеевата комета наподобява резервира младостта си непокътната. Според НАСА, въпреки че се допуска, че тя обикаля в орбита от най-малко 16 000 години, наблюденията не демонстрират явни признаци на стареене на кометата

Въпреки че няма да забележим Халей още веднъж до 2061 година, следите му оставят метеорни дъждове, на които да се любуваме в това време. Както Ета Аквариди, по този начин и Орионидите се случват годишно - първите през май, а вторите - през октомври. Те се образуват от скалните парчета, останали след пътя на Халей. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР