Може би към средата на годината, или до август-септември, ще

...
Може би към средата на годината, или до август-септември, ще
Коментари Харесай

Стана ясно кога ще бъде готова реставрацията на Чифте баня в Пловдив

Може би към средата на годината, или до август-септември, ще имаме подготвен механически план, както и работен план за реставрацията на Баня Старинна. Това сподели в предаването „ Цветовете на Пловдив “  Красимир Линков, шеф на Градска художествена изложба в Пловдив.
„ Оттам нататък към този момент зависи от това какъв брой бързо и по какъв начин ще получим средствата за градежа. Но мисля, че всички са съсредоточени и са уверени в това, че този монумент на културата би трябвало да стане. Така че мисля, че ще има оптимално подпомагане от страна на Община Пловдив, а за какво не и от страната, с цел да може бързо да се придвижи това финансиране. Но там още веднъж знаете по какъв начин се случва: ще обявим социална поръчка, ще се чакат съответните периоди. Дано да не се апелира публичната поръчка и така нататък В най-оптимистичния вид може би идната година да имаме един приключен обект, доникъде на годината “ сподели Линков.
По думите на шефа на ГХГ, е било доста значимо окончателното утвърждение от НИНКН, тъй като без него нямаше по какъв начин да се премине към идващия стадий – към техническия план.
„ По контракта, както е подписан, техническият план може да се започва единствено откакто има дефинитивно утвърждение от НИНКН за капиталовия план. Така че към този момент договорът стартира да тече, т.е. в тази си част механически план стартира да тече и имаме 90 работни дни, с цел да го приключим. Надявам се, и ми си желае, и ще упорствам и по-рано да го приключим, тъй като главният въпрос е какво се случва през цялото това време. Всички сме наясно, че институциите се бавят доста. За последното координиране чакахме 6 месеца. Както и да го погледнете не е обикновено, и като сложим два пъти по 6 месеца – ето ви година и половина. Всъщност, неслучайно влязохме в развой на планиране и ремонт, и адаптиране на „ Баня Старинна “, тъй като това е една постройка, която макар че са правени разнообразни поправки през годините, те касаят на първо място покрива и част от фасадите, само че изцяло банята изобщо не е реставрирана и изобщо не е приспособена, с цел да бъде едно място, където да се демонстрира изкуство “, добави Красимир Линков.
Той изясни какво тъкмо ще се прави по постройката извън и вътре.
От източната страна има няколко пристройки, които са правени доста по-късно, те не са част от паметника на културата, само че сраснати с него. Това са контейнер за гориво, цистерна за вода, които не са достоверни, а може би от времето на социализма, когато в банята се е употребила по предопределение.
Предстои и тяхното унищожаване и на тяхно мястото да се построи доста дребен актуален размер, който да има наложителните тоалетни за посетителите и наложителния офис.
„ Това също беше един проблем, тъй като с годините входното пространство на банята е било отнето, и тя в този момент е единствено площта, която покрива самата сграда. Т.е. не може да се излезе от периметъра на постройката и това наложи реорганизация, дребна смяна на главния план. Затова в действителност се наложи за още веднъж да се влезе в НИНКН. Тази смяна касаеше и други такива характерни неща на терена, тъй че това е нещото, което ще промени силуета на банята – навън ще има една модерна дребна пристройка, която ще обслужва тъкмо предназначението на „ Баня Старинна “ “, описа Линков.
Вътре ще се резервира напълно пространството, както е редно за монумент на културата. Ще се укрепят стените по план за реставрацията на няколкото стенописа. Очаква се да излязат и други, когато се махнат пластовете мазилка, които са полагани в допълнение. Стенописите ще бъдат консервирани, с цел да може да се добие визия какъв е бил интериора в ранните години на банята.
„ Освен това, както е известно истинското отопление е хипокауст – т.е. под пода за банята има отвори, през които е циркулирал топъл въздух, което е затопляло цялата баня. И желанието ни е в едно от по-малките пространства на банята да бъде напълно експониран този механизъм на неповторимото отопление, каквито си имали тези вид турски бани. Но още от римско време е това отопление. Така че в общи линии това ще бъде за намесата. А останалата част от пространството ще бъде оптимално изчистена и пригодена за разнообразни типове експозиции, несъмнено с доста уместно осветяване. Трябва да се добави и климатизация, която е наложителна за подобен вид пространство “, добави Красимир Линков.
Финансирането за проектирането е обезпечено от Община Пловдив за техническия и работния план. Идеята на Община Пловдив е да кандидатства по европейски стратегии, с цел да може да се финансира и строителството.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР