Моите впечатления за проф. Хинков са много добри. Има административен

...
Моите впечатления за проф. Хинков са много добри. Има административен
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Нека да започнем да гледаме на държавата с приемственост

„ Моите усещания за проф. Хинков са доста положителни. Има административен опит и съм сигурен, че няма да остави това, което е стартирано. “ Това съобщи служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев пред Българска национална телевизия в събота по мотив препоръчаната кандидатура за постоянен здравен министър на проф. Христо Хинков. Той акцентира, че му пожелава триумф и изрази вяра, че новият министър ще задържи екипа на Министерство на здравеопазването.

„ Експертите, които имаме, са положителни. Аз работех с един доста добър екип в Министерство на здравеопазването. Надявам се, че и той ще може да го употребява и ще работи с него. Пак споделям, моите усещания от този човек са доста положителни, защото съм бил ръководител на Лекарския съюз и познавам сътрудниците. Силно се надявам, че той ще успее и ще продължи всичко, стартирано от нас “, сподели още доктор Меджидиев.

Той добави, че пред проф. Хинков има доста тежки задания. „ И детската болница, която занапред следва да бъде изработен план, занапред би трябвало да почне да се построява. И въздушната помощ, Спешната въздушна помощ с хеликоптерите, която доста напреднахме, остана доста малко да бъде приключена. Започнахме една промяна в ТЕЛК-а. Убеден съм в него, има опита и съм сигурен, че ще продължи. Просто дано да стартираме да гледаме на страната с последователност “, сподели министърът.

Д-р Меджидиев изрази и мощно оскърбление, че служебното държавно управление е наричано проруско.

„ Само едно нещо сме чували от тях – и от президента, и от премиера – да пазиме българските ползи. И ние сме се старали от все сърце да го вършим. Аз персонално го потвърдих и с имунизациите и с всички неща, които вършим. Стана ми малко обидно – аз в никакъв случай не съм имал проруски ползи, с цел да се разяснява, че нашият кабинет имал проруски ползи. Никога! Аз съм защитавал единствено ползите на България. И моят президент постоянно е стоял и е упорствал за това. (…)  Абсурдно е да приказваме за каквито и да е ползи, не проруски, каквито и да е ползи. Ние въпреки всичко сме с лимитирани благоприятни условия като длъжностен кабинет, без парламент, не можехме да взимаме някакви велики, огромни решения. Много по-лесно е когато имаш един по-дълъг небосвод от четири години и разгръщаш тактиката, която искаш да направиш. Въпреки това аз се гордея, че направихме нещо и поисквам, доста съм благополучен, че ще има кабинет. Пожелавам тези начинания, които ние ги започнахме, да бъдат продължени. Аз откъм гърба, в профил ще оказвам помощ на всеки един министър. Пожелавам на моя правоприемник в кабинета да бъде сполучлив “, добави още доктор Меджидиев.

Той съобщи, че един от огромните триумфи на Министерство на здравеопазването под негово управление е контракта с Европейска комисия за понижаване на доставките на ваксини против Коронавирус и спестяването на 188 млн. лева на страната по предходните контракти.

Служебният министър разяснява и отстраняването на шефа на Рехабилитационната болница в Котел поради опасността от затваряне на лечебното заведение. „ Проблемът е на локално равнище и то от съответен ръководител… В момента съм назначил вътрешен одит, който ще ревизира цялото положение в болничното заведение и целия развой, който е вървял. Агенция „ Медицински контрол “ също ще ревизира. Но фактът е едно, че са принуждавани лекари и личен състав да напущат, което е водило болничното заведение към тенденциозен банкрут. Това е една болница, която с присъединяване на Министерство на здравеопазването е реализирана една доста добра материално-техническа база, доста добре оборудвана, с един прелестен личен състав. Тези хора пред мен даже щяха да се разплачат, те милеят за болничното заведение си, те желаят да работят. Аз имам уверението от тях, че незабавно всички ще се върнат на работа от тези, които са освободени. Там казусът е човешки фактор, и то единствено един. Персоналът е необикновен, работят със сърца и аз поех уговорката да им оказа помощ в незабавен порядък. Без никакво съображение са връщани деца, откакто места е имало за лекуването им. Болницата е била празна, по телефони и когато са идвали тези дечица им е заявявано, че няма по какъв начин да ги поемат, че нямат личен състав и нямат кревати. Това е неуместно “, описа доктор Меджидиев.

Той разяснява и към момента негласувания бюджет на НЗОК за 2023 година като акцентира, че съгласно него най-важно е да се усилят ниско остойностените детски клинични пътеки. „ Целта е да могат да проработят. Чух репортажа ви първоначално за Детската кардиологична болница и за неналичието на фрагменти, на сестри там. Точно там ни бяха ориентирани напъните и се надяваме сътрудника, който идва на моето място, да продължи, да вложи огромни старания за това нещо. С нарастването на бюджета на Здравната каса и отпущането на тези средства и нарастването на клиничните пътеки ще се помогне доста на тези лечебни заведения да усилят ресурса си и да могат да подтикват личния състав си “, сподели доктор Меджидиев.

Министърът заяви още, че към този момент е определена компанията, която ще достави хеликоптерите чартърен. „ Тъй като процедурата се организира в Министерство на превоза особено за лизинговите хеликоптери, доколкото знам е определена италианската компания, защото тя е предложила доста по-ниска цена, от порядъка на 5 милиона по-ниска, в сравнение с испанската. Със сигурност в края на този месец или началото на идващия ще имаме два хеликоптера, които ще започват и ще стартира незабавната помощ по въздух “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР