Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1

...
Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1
Коментари Харесай

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни? Според просветителният министър това може да се случи единствено за предучилищните групи - 3-а и 4-а група. За детски ясли тази опция не се разисква. Това излиза наяве от известие на община Стара Загора след онлайн среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, в която взел участие и зам.-кметът Иванка Сотирова.
В известието, представено от Mediapool, се показва още, че се работи по правене на образцов логаритъм за последователно отваряне на забавачките.
Той би трябвало да бъде подготвен до 21 май. В него трябвало да се разпишат условията към родителите, децата и личния състав в забавачките.
Според Иванка Сотирова детските заведения няма да отворят преди 1 юни, като е допустимо изчакването да продължи и до по-късен стадий според от епидемиологичната конюнктура освен в България, а и в европейските страни. Пред БНР тя изясни, че сигурно, когато градините отворят, групите ще са за по-малко деца – 10-12.
Tакива са сигналите и от властта. Здравният министър разгласи, че в случай че това се случи, за което не вижда позитивни сигнали, групите ще са понижени с до 50%. А съгласно Националния действен щаб и ген. Венцислав Мутафчийски: “Мониторираме какво става в другите страни с отварянето на детските градини. В Германия сеотчита, че остават рисковете. С премиера обсъдихме, че най-малко още седмица у нас градините небива да се отварят ”.
От 16 март са спрени ясли и детски градини. При някои детски заведения продължава онлайн заниманията с децата. В същото време работата на детските градини, яслите и всевъзможни проведени форми на занимания с деца бяха неразрешени с новите заповеди на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев по отношение на влязлата в действие от през днешния ден изключителна епидемиологична конюнктура. В нея възбраната е в действие до края на изключителната конюнктура, която към този момент е 14 юни.
Образователното министерство пусна анкета измежду родителите, с цел да изследва настройките им склонни ли са да пуснат децата си на градина и от кой момент и при какви условия. Анкетата ще остане дейна до 18 май, а резултатите от нея ще бъдат подготвени два дни по-късно. В нея с изключение на за настройките за отваряне на градините се пита и за това по какъв начин и дали учителите са изпращали задания и хрумвания за игри на родителите, до момента в който децата им си стоят у дома.
Столичната община пък създава модел за директна поддръжка на фамилии с двама безработни родители, чиито деца посещават градина. Идеята е те да бъдат освободени от таксите за спомагателни просветителни действия, заяви зам.-кметът по просвета и обучение доцент Тодор Чобанов за 24 часа.
“Вероятно таксите ще са за сметка на общинската дирекция по обучение. Първо би трябвало да създадем разбор за какъв брой деца става дума. Това ще стане, откакто завърши приемът за новата образователна година. Вероятно при записването родителите ще подават заявление в детската градина. Така ще дадем опция на тези, които са останали без работа по време на рецесията, само че при кандидатстването към момента не са били съкратени и са подали данни, че работят, да трансформират информацията ”, посочи той.
След като е подготвен анализът, ще се реши и какъв брой от спомагателните услуги за децата с двама безработни родители ще са за сметка на общината. Вероятно за тях ще са безвъзмездни 1-2 от спомагателните курсове - непознат език, спортни действия, танци и други Докладът с модела за поддръжка ще бъде импортиран преди началото на новата образователна година, увери доцент Чобанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР