Моето мнение за последните 20 години е, че прокуратурата трябва

...
Моето мнение за последните 20 години е, че прокуратурата трябва
Коментари Харесай

Новата правосъдна министърка: При президентска република може да се окажем с тоталитарно управление

Моето мнение за последните 20 години е, че прокуратурата би трябвало да остане в правосъдната власт, а не да премине към изпълнителната власт. Защото това няма да ускори нейната самостоятелност, а тъкмо противоположното.

Освен това Венецианската комисия в свое мнение не е препоръчвала на България да предприеме такива дейности, защото това е въпрос, който страната сама следва да реши. Така че отново ще повторя, че изваждането на прокуратурата от правосъдната власт и вмъкването ѝ в изпълнителната ще докара до взаимозависимост.

Поради тази причина в някои страни министърът на правораздаването е и основен прокурор. Ето за какво смятам, че нашият модел е по-добрият. Това съобщи в изявление за "Офанзива " по Канал 3 новият министър на правораздаването Десислава Ахладова.

,,България е една от страните с максимален брой депутати на глава от популацията. Балансът, който би трябвало да се търси да се понижи броят на депутатите, ще бъде предмет на бъдещата полемика във Великото национално заседание. Редуцирането на броя на народните представители би била добра стъпка'', показа министър Ахладова и изрази вяра, че ще се стигне до провеждането на избори за Велико национално заседание.

Съсредоточаването на властта в един-единствен човек може да докара до тоталитарно ръководство и това е нещото, което ме тормози във връзка с една възможна президентска република, акцентира правосъдния министър.

Относно самостоятелните конституционни тъжби Десислава Ахладова разясни, че в множеството демократични страни като Германия и Австрия има такава опция.

Това е съкращаване на пътя на жителите до Конституционния съд, което от една страна е отбрана правата на жителите и от друга – отбрана на самата Конституция, само че би трябвало да се обмисли добре филтърът, с цел да се откри салдото, с цел да не се окаже Конституционният съд покрит от прекалено доста тъжби на жители, уточни още Ахладова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР