Моето мнение се различава от това на правителството, което наложи

...
Моето мнение се различава от това на правителството, което наложи
Коментари Харесай

Президентът на Австрия не е съгласен със собственото си правителство: България трябва да е в Шенген

Моето мнение се разграничава от това на държавното управление, което наложи несъгласие. То, макар рекомендацията на Европейска комисия за приемане на България и Румъния не отстъпва. Това отговори на въпрос по отношение на за мнението му за разширение на Шенгенското пространство президентът на Австрия Александър ван дер Белен.

Австрийският президент Александър ван дер Белен предложения на среща през днешния ден представителите на Съюза на интернационалния щемпел в страната.

Той отговори на въпроси, отнасящи се до настоящи интернационалните проблеми. Те бяха свързани с войната в Украйна, войната в Близкия изток след терористичното нахлуване на “Хамас ” против Израел. Обсъжда се и европейската политика и вътрешнополитически тематики.

На въпрос на Българска телеграфна агенция за мнението на австрийския президент за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния, той отговори:

“Знаете, че моето мнение се разграничава от това на държавното управление, което наложи несъгласие, и макар рекомендацията на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не отстъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които идват в Австрия, само че те идват не от България и Румъния, а от Унгария. Мисля, че държавното управление би трябвало да пази по-добре и своите капиталови ползи и то освен във финансовия бранш. Австрия е вложител и в двете страни. Нека прибавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като непрекъснато се грижат за възрастни и заболели хора. ”

Припомняме, че канцлера на Австрия Карл Нехамер твърдо отхвърли на българското предпочитание за присъединение към Шенген

Това се случи по време на визитата на премиера Николай Денков във Виена в края на октомври.

Тогава Нехамер назова разширението на Шенген с България и Румъния “немислимо ”. Въпреки това министър председателят Николай Денков изрази увереност, че Австрия ще промени позицията си до декември, когато тематиката ще бъде разисквана на Европейски съвет.

Припомняме, че българският министър председател Денков съобщи при започване на октомври, че Австрия и Нидерландия ще завоюват, в случай че България и Румъния бъдат признати в Шенген.

На 17 ноември 2022 година със 106 гласа „ за ” и 18 „ срещу ” Народното събрание одобри декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство. В нея се декларира цялостната поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейски Съюз за участие на България в Шенген до края на 2022 година

Министърът на външните работи Вопке Хукстра разгласи, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 година

Страната обаче ще  поддържа приемането на Румъния и Хърватия.

Още вести четете в категория Свят. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР