Модният свят потъна в скръб. Почина известният френски моден дизайнер

...
Модният свят потъна в скръб. Почина известният френски моден дизайнер
Коментари Харесай

Светът скърби! Почина модният идол Живанши!

Модният свят потъна в тъга. Почина известният френски фешън дизайнер Юбер дьо Живанши.

Той издъхна на 91-годишна възраст. Това предадоха френските медии. Партньорът му – някогашният дизайнер на висша мода Филип Вене, заяви за гибелта му през стилната къща, допълвайки, че Живанши е умрял в съня си в събота. Той е прочут с „ дребната черна рокля”, която всяка жена би трябвало да има в дрешника си.

Обличал е американската актриса Одри Хепбърн и някогашната първа дама на Съединени американски щати и фешън икона Джаки Кенеди. Живанши задава модела на дамския изискан от 50-те и 60-те години, а сдържаният му жанр се вижда и през днешния ден в метода, по който се обличат английската кралица Елизабет Втора и по-възрастни американски и китайски представителки на висшето общество.

Юбер дьо Живанши е роден на 21 февруари 1927 година в Бове, Франция, в семейство на аристократи. От баба си Юбер наследява и пристрастеността си към шиенето и тъканите. През 1944 година той се мести в Париж и се записва в учебно заведение по изкуства. Макар в началото да обмисля кариера като юрист, ползата му към модата надвива.

Едва 17-годишен стартира да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време – Жак Фат, Люсиен Лелонг, Робер Пиге и други През 1952 година, единствено на 25 години, Живанши основава своя фешън къща „ La Maison Givenchy”. По това време той е най-младият основател на висша мода. Две години по-късно се трансформира в първия дизайнер на първокласна фешън линия за подготвени дрехи. Живанши заимства от своя кумир и ментор Кристобал Баленсиага. Неведнъж е споделял, че се е възхищавал на испанския дизайнер. За него Живанши споделя: "За мен съществуват Баленсиага и Господ ". В средата на 50-те години двамата вкарват нов контур в стилната промишленост, наименуван "sack " - свободна форма, която не акцентира талията. Юбер Живанши е модернист, за което свидетелства и едно от истинските му фешън решения. Той предизвиква дамите да демонстрират повече от краката си денем, като прави цепките на полите и роклите си по-дръзки.

По този метод се трансформира и в предходник на стила, който превзема модата през 60-те години. Музата на Живанши е Одри Хепбърн. Двамата се срещат през 1953 година, с цел да обсъдят стила на актрисата в идния й филм „ Сабрина “. Тогава поставят и началото на своето 40-годишно другарство. Живанши се трансформира в обичания стилист на звездата. Той я облича както за функциите и пред екрана, по този начин и в всекидневието.

След сполучливата си над 30-годишна кариера като креативен шеф и притежател на фешън къща „ Givenchy”, Юбер продава бизнеса си през 1988 година Официалното му отдръпване от стилната сцена е през 1995 година Днес марката не е изгубила известността си измежду звездите. Сред почитателките на „ Givenchy” са Бионсе, Ким Кардашиян, Кейт Бланшет и други

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР