Модните тенденции при слънчевите очила се менят всяка година –

...
Модните тенденции при слънчевите очила се менят всяка година –
Коментари Харесай

Как да изберем слънчеви очила

Модните трендове при слънчевите очила се менят всяка година – тесни или необятни, огледални или цветни, с всевъзможни украшения или без. Но до момента в който се суетим дали даден модел е задоволително настоящ и до каква степен подхожда на лицето ни, постоянно забравяме каква е главната задача на слънчевите очила, а точно – да пазят очите ни.

Ще ги забележим във всички цветове на дъгата, ярки и преливащи до бистрота. Те несъмнено ще ни откроят от тълпата, ще подхождат идеално на обичаните ни дрешки и ще носят доста лятно въодушевление. Едва ли сме се замисляли обаче, че според от цвета на стъклата се трансформира и напрежението върху очите ни, както и самите облици, които възприемаме. Ето какво би трябвало да знаем, с цел да създадем своя освен настоящ, само че и здравословен избор.

Червените стъкла бързо изморяват очите, тъй като трансформират цялата цветова гама, която виждаме. Ако ги носим дълго, душeвността ни също се натоварва – ставаме по-нервни и раздразнителни. Не инцидентно аленото е цветът на експанзията.

Розовите слънчеви очила са пословични за неукротим оптимизъм, само че не са надеждна отбрана от слънцето. Причината – имат доста ниска степен на затъмнение. Затова са по-подходящи за фешън аксесоар, само че не и за мощно слънце.

Оранжевите стъкла не пропущат синия цвят, а обликът, които виждаме през тях е мощно противоположен. Не са подобаващи за слънце, само че са идеални за шофиране нощем, защото обезвреждат заслепяването от фарове и мощни светлини.

Жълтите очила също усъвършенстват видимостта и контраста. Подходящи са за носене в облачно време, само че за блестящо слънце са прекомерно светли. Освен това придават жълт нюанс на всички цветове.

Зеленият цвят работи мощно успокояващо на нервната система и понижава натоварването на очите. На всичкото от горната страна обезпечава добра отбрана от ултравиолетовите лъчи и не трансформира възприемането на цветовете.

Сините слънчеви очила, обратно на оранжевите и жълтите, намаляват контраста и видимостта. Очите се пробват да компесират влошеното зрение и доста бързо се изморяват. Затова сините очила не се предлагат за деца. Дори и за нас възрастните не са изключително добър избор.

Виолетовите стъкла имат доста шикозно лъчение, само че са най-опасни за очите, тъй като освен пропущат, само че и ускоряват ултравиолетовите лъчи. Ако слънцето е прекомерно мощно даже могат да причинят изгаряне на клепача. Доброто UV покритие може да компенсира ненапълно този минус, само че въпреки всичко е по-разумно да не рискуваме.

Обратното – най-хубаво защитно деяние и комфорт за очите обезпечават кафявите и сивите (опушените) стъкла. С тях се вижда отлично както при блестящо слънце, по този начин и при по-облачно време, не се трансформират цветовете и не се уголемява рисково зеницата, както при черните очила.

Какъв е материала
Стъклото е освен изтънчено, само че и не пропуща ултравиолетовите очи. Има обаче и ред дефекти – по-тежко е, елементарно се чупи и може да нарани очите. При пластмасовите очила няма такава заплаха, само че те би трябвало наложително да имат UV покритие. В противоположен случай повече вредят на очите, в сравнение с оказват помощ, тъй като отварят необятно зеницата. За направата им главно се употребяват два материала – поликарбонат и акрил. За предпочитане са първите, защото слънцезащитното покритие на акрила елементарно се надрасква и напуква.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР