“Модернизация на армията, договор за втората партида самолети F-16, както

...
“Модернизация на армията, договор за втората партида самолети F-16, както
Коментари Харесай

Стоянов: Модернизацията на армията и втората партида F-16 белязаха дните на бившия служебен кабинет

“Модернизация на армията, контракт за втората партида самолети F-16, както и доста законодателни промени белязаха дните на предходния длъжностен кабинет от 2 август 2022 година Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Една от амбициозните задания при встъпването ни в служба през август 2022г. бе модернизирането на армията. Беше направена стратегия за предпочитани капиталови разноски, включваща 13 целта, само че за жалост програмата не бе прегледана от комисията по защита и не бе импортирана в Народно събрание ”, съобщи още Стоянов. “Въпреки този крах, ние успяхме да открием сметка, в която да се вкарват всички средства по контракти със Съединени американски щати, както и бе подписан договорът за първите самолети F-16 през август 2019г, когато предплатено бяха приведени 1,2 милиарда лева Имахме хрумвания за фонд за рационализация на българската войска, само че заради условието за законодателни промени ние въведохме набирателна сметка на стойност от 170 млн. лева за финансиране на планове по отношение на рационализация на армията ”, акцентира още той. Относно сухопътните войски бе управляван планът за придобиване на 150 машини. Във Военноморските сили бяха подписани три контракта, бяха контрактувани доставката на втора партида самолети F-16, през октомври бяха открити първите строителни площадки за подготовка на приемане на нови изтребители на това летище. Подготвено е и предложение на оферта за придобиване на три 3D радара, като се чака в най-близките седмици да бъде изпратено ”, акцентира още Стоянов, след което изясни и че в обществения набор са се повишили размерът на командировъчните средства за чужбина, както и стипендията на курсантите с общо над 70%.

Стоянов посочи, че министерството не е съумяло да обезпечи нужната летателна дарба и нужните аварийните елементи за МиГ-29. Относно летище Граф Игнатиево министърът изясни, че се надява до 2024г. да са завършили всички инфраструктурни планове на летище граф Игнатиево.

“Имаме за цел да подготвим в идващите два месеца проект за ръководство на парцелите с отпаднала нужда на Българската войска, отчет за положението на защитата и въоръжените сили, както и да активираме плановете по индустриално съдействие по договорите с F-16, които са шест на брой ”, разяснява още Димитър Стоянов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР