Модерен център по кибероперации откри във Висшето военноморско училище „Никола

...
Модерен център по кибероперации откри във Висшето военноморско училище „Никола
Коментари Харесай

Каракачанов откри Център по кибероперации в Морското училище във Варна

Модерен център по кибероперации откри във Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Й. Вапцаров “ във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов. На церемонията участва и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, оповестиха от Министерство на защитата.

Началникът на Морското учебно заведение флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров показа мултифункционалните благоприятни условия, с които центърът разполага за образование на курсантите и студентите и за осъществяване на киберучения и тренировки. Той уточни, че се търсят благоприятни условия за консолидиране на центъра в системата за киберподготовка на НАТО.

„ Центърът по кибероперации е неповторим по своята същина и доказателство за това, че постоянно могат да се вършат хубави неща, когато има самодейност от места “, сподели министърът на защитата. „ Не е инцидентно, че през миналата година Морското учебно заведение беше на второ място в международните ранглисти на висшите военноморски образователни заведения. То e едно от най-активните с интелигентни, целесъобразни и потребни оферти, за чиято реализация Министерството на защитата спомага “, съобщи министър Каракачанов.

Флотилен адмирал Медникаров благодари на министър Каракачанов за поддръжката за развиването на Висшето военноморско учебно заведение и го увери, че управлението ще сътвори оптимални условия за качествена подготовка на обучаемите. Той връчи на министъра на защитата имитация на меча на хан Кубрат.

Центърът по кибероперации разполага с четири многофункционални профилирани компютърни лаборатории с общо 52 работни места. В него са оборудвани лаборатория за проучване и проучване на компютърен хардуер и профилиран кабинет за работа с класифицирана информация и криптографски средства, употребявани в Министерството на защитата, Българската войска и НАТО.

Центърът разполага и с лекционна зала за осъществяване на брифинги по време на компютърно подпомагани киберучения и тренировки с 56 седящи места, конферентна работна зала с обособени работни места за ръководство на симулациите при осъществяване на компютърно подпомагани киберучения и тренировки; информационен център със съответното съоръжение за обезпечаване на действието на осведомителните системи и системите за киберсигурност на учебното заведение.

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се организира всекидневен образователен развой за обезпечаване на профилирани дисциплини, включени в образователните проекти на специализациите „ Кибероперации “ и „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ от специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “ за курсанти и специалностите „ Киберсигурност “ и „ Информационни и информационни технологии “ за студенти.

Учебният център разполага с механически благоприятни условия за провеждането на симулации на разнообразни киберситуации - офанзиви, произшествия и други. Те ще се употребяват при осъществяване на компютърно подпомагани киберучения и тренировки.

При по-голям брой на обучаемите от един екип или на участниците в учения и тренировки е планувана опция лабораториите да бъдат обединявани като се отстраняват преградните стени сред тях, да бъде променяна работната им настройка като се оформя функционален действен център с 48 работни места.

На по-късен стадий се планува консолидираното на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, което ще даде опция да се организират проучвания за въздействие на хакерските атаки върху корабните системи за ръководство, както и да се организира квалификационна подготовка на всички категории корабен състав в сходство с условията на Международната морска организация (IMO).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР