Моделът, позирал за изработката на войника със вдигнат автомат шпагин

...
Моделът, позирал за изработката на войника със вдигнат автомат шпагин
Коментари Харесай

Кой е Бай Васил - първообразът на войника с автомат Шпагин от Паметника на Съветската армия?

Моделът, театралничил за направата на боеца със вдигнат автомат шпагин от Паметника на Съветската войска се оказа българин. Това стана ясно от разказите на художника Борислав Ждребев. Прототипът на облика го наричали Бай Васил. Той е театралничил десетилетия наред на възпитаници в Художествената гимназия.

В този образователен очерк са събрани всичките мемоари за бай Васил. Тогава той е модел на Пейо Коев и съучениците му в художествената гимназия.

" Той беше доста добър модел,защото стоеше неподвижно, а доста от моделите мърдат, пъшкат и това е доста досадно. Бай Васил беше доста добър човек. Той нямаше искания - както го нагласиш, по този начин стоеше.Не знам заради каква причина съм запазил този очерк. Имам добър спомен от него ", сподели Пейо Коев.



Като преподавател в художествената гимназия, с бай Васил се среща и Борислав Ждребев. През 70-те години той му споделя, че на млади години е бил модел на боеца от паметника.

" Веднъж ми беше споделил, че като юноша е театралничил за паметника на руската войска. И по тъкмо за война с вдигнатия шпагин. Доколкото знам, са му привързвали ръката до момента в който театралничи, с цел да не се изморява.

Фигурата на бай Васил е митична. Според една от легендите той е бил наследник на царски юрист и по тази причина е бил репресиран след преврата на 9 септември. Ждребев споделя, че чертите на бай Васил са напълно непокътнати в монумента.



" Направени са едни по чувствени уста, тъй като предполгам, че Мара Георгиева е желала да го направи млад и добросърдечен съветски боец, само че всичко останало - носната кост, формата на очите, в двете челни възвишения дават отговор тъкмо и даже на възрастния Бай Васил. Едно към едно ", сподели Борислав Ждребев- художник.

Мара Георгиева и Васка Емануилова са единствените две дами от 12-те създатели на паметника. Те са създателите точно на най-високите фирури, които са съвсем напълно към този момент остранени от връха на монумента. Разнопосочните отзиви за ориста на монумента карат общинските съветници от локалния парламент в Димитровград да предожат паметника да бъде изместен в града им. На мястото, където може да бъде подложен, да бъде отворен Музей на социалистическото изкуство.



" Голямата концепция е с изключение на Паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Димитровград, да бъде отворен и музей на социалистическото изкуство в града. Тази концепция е родена директно след 1989 година ", сподели Иван Евлогиев – общински консултант.

" В града ни има доста огромни паркове, където може да се сложи Паметникът на Съветската войска, само че той не би трябвало да остане самичък и единствен, тъй като ще резервира пропагандната си цел, а би трябвало да е част от цялостен музей на социалистическото изкуство ", уточни Гроздан Грозев - ваятел.

Въпросителните към новия дом на паметника остават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР