Мобилно приложение ще информира гражданите за чистотата на морето, за

...
Мобилно приложение ще информира гражданите за чистотата на морето, за
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще информира за бури и замърсяване във Варненския залив

Мобилно приложение ще осведоми жителите за чистотата на морето, за съществуването на медузи, за идни стихии. То ще е готово до края на годината и се създава в границите на огромен интернационален план ILIAD, финансиран с 19 млн. евро от европейската стратегия Horizon 2020. В него вземат участие учени от 18 страни, а задачата им е да основат дигитален двойник на Световния океан, стана ясно на работна среща в Технически университет-Варна, чийто теоретичен екип взе участие в плана дружно с Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ и Национален институт по метеорология и хидрология, заяви „ Труд бг “.

Задачата е благодарение на симулатори и на данните от седемти метеорологични станции в региона да сътвори дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, които го свързват с езерото. „ Симулации ще се вършат в действително време, а благодарение на изкуствен интелект ще имаме опция да предсказваме какво ще се случи няколко часа по-късно. Така ще подпомогнем и трафик контрола с карта на риска “, уточни ръководителят на екипа и зам.-ректор на ТУ-Варна проф. инж. Тодор Ганчев. Според него картата ще улесни навигацията на корабите при неподходящо време, ще се понижат престоите им на рейд и ще се увеличи сигурността. Ефектът ще е повече работни дни за пристанището и по-чиста околна среда, защото изчаквайки плавателните съдове създават въглероден двуокис.

Цифровият двойник на Световния океан е част от самодейността на Европейски Съюз за основаване на дигитален супермодел на Земята до 2050 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР