Мобилната станция на РИОСВ-Варна не е регистрира замърсяване на въздуха

...
Мобилната станция на РИОСВ-Варна не е регистрира замърсяване на въздуха
Коментари Харесай

РИОСВ не откри замърсяване на 500 метра от пожара в инсинератора в Девня | Горели са медицински отпадъци

Мобилната станция на РИОСВ-Варна не е записва замърсяване на въздуха (на разстояние 500 метра от инцидента) след вчерашния пожар в инсталацията за изгаряне на боклуци в Девня, оповестиха за Moreto.net от екоинспекцията.

По време на инспекцията е позиционирана Мобилна автоматизирана станция /МАС/ за надзор качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на към 500 м от мястото на пожара, до най-близката жилищна постройка в кв. „ Химик “, гр. Девня.

Резултатите от осъществените измервания посредством МАС на 25 и 26 юни, получени в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, не демонстрират превишения на пределно допустимите концентрации на замърсяващи субстанции в атмосферния въздух.

При направена информация от автоматизираната измервателна станция „ Изворите “ в града се откри, че от 01:00 ч. на 25.06.2023 година до 07:00 ч. на 26.06.2023 година също няма регистрирани превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители.
След постъпили голям брой сигнали по Зелен телефон към 17 часа на 25 юни за зародил пожар на площадката на Мобилна апаратура за термична преправка на боклуци с оператор „ Екосейф “ ООД в град Девня, от чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната организация по околна среда е осъществена незабавна инспекция. При обход и оглед на място в наличието на чиновник на сдружението се установи, че инсталацията все още на инспекцията не е в работен режим, а на засегнатото място от пожара има останки от изгорели медицински боклуци. Дружеството е уведомило Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за зародилия пожар по е-поща на същата дата.

Междувременно от „ ЕкоСейф “ ООД, компанията стояща зад инсталацията за изгаряне на боклуци в Девня, изпратиха до медиите известие:

Инсинератора в Девня няма горящи боклуци и замърсяване на околната среда. Пожарът е сподавен неотложно, като няма вреди и пострадвания на чиновници. Това разгласи Станислава Евтимова, шеф на „ ЕкоСейф “, което сдружение е притежател на предприятието. След проливен дъжд - 70 л на квадратен метър, и мощни гръмотевици, по неустановени към момента аргументи са видяни пламъци в задната част на площадката, където се съхраняват малко количество боклуци в затворени и обезопасени контейнери. Съоръжението не е било в работен режим и не е имало чиновници на обекта.

Охраната в завода неотложно е извикала пожарната и полицията, като в същото време са почнали дейности по неговото потушаване и ограничение с наличната противопожарна система на обекта. От РСПБЗН- Девня са реагирали стремително и обстановката е бързо овладяна. Информирани са Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, които незабавно са пристигнали на обекта и са стартирали измерването на въздуха с мобилна станция. Екипът на „ Екосейф “ Девня е пристигнал незабавно на място, с цел да управлява процеса и е обезпечен спомагателен наблюдаващ екип през нощта.

„ Призоваваме жителите да не спекулират с тематиката, тъй като няма заплаха от замърсяване на въздуха и изобщо на околната среда “. Всички ограничения и указания по сигурност са приложени неотложно по протокол, акцентира Евтимова, която също е пристигнала на обекта откакто е осведомена. Тепърва от сдружението ще вършат разбор на зародилата обстановка и аргументите довели до нея. Всички нужни дейности ще бъдат подхванати.

Българската компания „ ЕкоСейф “ ООД влага спомагателни 10 млн. лева в нови съвременни уреди за изгаряне на боклуци в своето дружество в Девня. „ Съоръженията са най-съвременните в международен мащаб, с което ще отговорим на най-високите европейски екологични правила и условия във връзка с изгарянето на боклуци, опазването на околната среда и въздуха “, сподели Евтимова. Оборудването се доставя от водещ международен производител с потвърден опит в построяването на такива технологии.

Новата инвестиция включва замяна на скарната пещ с ротационна, гарантираща оптималната степен и успеваемост на изгаряне и спомагателна система за ликвидиране на газовете, даваща опция за реализиране на равнища на излъчванията, отделяни в атмосферата, в пъти по-ниски от допустимите европейски екологични правила. Мониторинговата система също е нова и следи излъчванията в действително време, създадена от немския тръст SICK AG. Тя създава лазерни датчици за премерване на индикаторите на въздуха за промишлеността, известна с прецизността си, изясни Станислава Евтимова.

„ ЕкоСейф “ ООД е сдружение, профилирано в областта на ръководство на отпадъците. Част от дейностите са оператор на единственото частно оборудване за неутрализиране на рискови и болнични боклуци на територията на България. Дружеството е записано като търговец и брокер, и има съответните разрешителни за отнасяне в.т.ч, преопаковане на боклуци, събиране и превозване на територията на цялата страна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР