Мобилизацията на европейските фермери продължава с неотслабваща сила. Общо около

...
Мобилизацията на европейските фермери продължава с неотслабваща сила. Общо около
Коментари Харесай

Защо са недоволни фермерите в Европа?

Мобилизацията на европейските фермери продължава с неотслабваща мощ. Общо към 15 страни от Европейски Съюз стават очевидци на широкомащабни демонстрации през последните 18 месеца. Всичко стартира в Нидерландия с шествия против проекта на държавното управление за понижаване на излъчванията на азотен оксид посредством ограничение на броя на добитъка. Същият слоган беше употребен в Ирландия и Белгия.

В Полша и Румъния земеделските производители са недоволни от необлагаемия украински импорт на зърнени култури, който дестабилизира техните пазари. Колегите им в Германия се опълчват на анулацията на данъчните облекчения за дизела през 2026 г и екологичните стандарти на Европейски Съюз.

Исканията са съвсем същите във Франция. Но общият знаменател при всички е настояването за по-високи приходи и по-опростени екостандарти.
Има повече претенции за околната среда, а в същото време публичната поддръжка е намаляла внезапно. Ако създадем пресмятане, сред 2003 и 2023 г цената на директната помощ ще е намаляла с 37%. Тази помощ съставлява повече от половината от междинния приход на земеделските стопанства в Европа.
Люк Верне – „ Земеделска Европа “

Зеленият пакт на Европейска комисия кристализира напрежението в селското стопанство и по-специално програмата „ От фермата до вилицата “ за преход към по-устойчиво земеделие.
От фермата до вилицата “ в началото е замислена като тактика, която ще наложи стандарти за смяна, с концепцията, че потребителите с високи приходи ще заплащат и че банкерите, с техните евтини пари, ще финансират вложенията на фермерите.
Люк Верне – „ Земеделска Европа “

„ Това уравнение не е допустимо през днешния ден. Потребителите се отхвърлят от по-скъпите артикули и секторът на органичното земеделие е в съществено усложнение. Днес интервалът на лесните пари е останал в предишното “, добави Люк Верне.
В директно бъдеще белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз предлага преразглеждане на актуалната Обща селскостопанска политика (ОСП).

„ Ще създадем относителен разбор на метода, по който нещата бяха сложени предходната година. На базата на него ще вземем най-хубавите практики, които са ефикасни, и ще ги поправяме. Във всеки случай ще стартираме развой на поправяне на европейско равнище “, съобщи земеделският министър на Белгия Давид Кларинвал.

Общата селскостопанска политика е най-голямото разходно перо в бюджета на Европейски Съюз. Фермерите са наясно какво дължат на тази политика. Предизвикателството пред държавите-членки е да намерят баланс сред задачите на климата и икономическите измерения на бранша.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР