Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен

...
Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен
Коментари Харесай

Мнозинството отхвърли ветото на президента за партийното финансиране

Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев против отвореното финансиране на политическите партии.

За повторната актуализация на държавния бюджет гласоподаваха 129 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ и „ Воля “. Против гласоподаваха 84 народни представители от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация.

Йордан Цонев изрази противоречие с претекстовете на президента и напомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са директно свързани с стопански интерес. „ По-добре държавна дотация в задоволителен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу “, уточни той.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия изрази мнение, че Движение за права и свободи са срещу ветото, тъй като получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката сред даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна. „ То е срещу основите в страната, в която живеем, и срещу народа, който по някакъв метод този човек от вашата партия ръководи, тъй като той има доста повече въздействие върху модерна България от министър-председателя “, акцентира левият народен представител.

Патриотите се разделиха в позициите си. От НФСБ обявиха, че без в допълнение финансиране се обричат дребните партии. От Вътрешна македонска революционна организация се оповестиха срещу промяната на финансовия модел посредством държавна дотация.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ изрично съобщи, че с публичността на даренията, ще е транспарантно кой коя политическа партия финансира.

По време на полемиката от Българска социалистическа партия оповестиха, че изцяло поддържат претекстовете на президента и ще поддържат ветото. Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите. „ На процедура се узаконява корупцията. Официално връщате страната в тези тъмни мутренски времена, в които имаше страна в страната. Защото тук остарялата сентенция ще е изцяло в действие – който заплаща, той поръчва музиката “, съобщи той.

Тома Биков от ГЕРБ изцяло отхвърли претекстовете на президента и ги окачестви като лицемерни. „ Президентът споделя, че 1 лев е безусловно задоволителна дотация за партиите, тъй като президентът не постанова несъгласие върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, тъй като твърдим, че 1 лев на глас не е задоволителна дотация и то най-много за по дребните партии и партиите би трябвало да имат опция да се финансират и от частни донори като вършат това по транспарантен метод “, посочи депутатът.

Днес в програмата на Народното събрание е и окончателното разискване на измененията в Изборния кодекс. Вчера правната комисия поддържа предлагането на ГЕРБ за анулация на машинното гласоподаване единствено за локалните избори, като го върна за парламентарните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР