Мнозинството от българите (51%) смятат, че демокрацията запазва образа си

...
Мнозинството от българите (51%) смятат, че демокрацията запазва образа си
Коментари Харесай

Едва 1/5 от българите смятат, че изборите са свободни и честни, сочи проучване

Мнозинството от българите (51%) считат, че демокрацията резервира облика си на най-хубавото допустимо ръководство, без значение от вероятни дефекти. Това сочи изследване, извършено от международната асоциация " Галъп интернешънъл " в 43 страни по света и представително за към половината от международното население. 19% от българите обаче не са съгласни, а към една четвърт от популацията в страната се колебае (24%) и нито е според, нито несъгласно. Малцина (6%) не могат да отговорят.

На този стеснителен декор дял от единствено 13 на 100 имат вяра, че България се ръководи по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на 100 се двоумят, установяват от " Галъп ".

Доверието в изборите също е на сериозни равнища - 21% считат, че те са свободни и почтени, 49% са на противоположното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят изказванието, а останалите не могат да отговорят.

" Що се отнася до усещанията за демокрацията като форма на ръководство, България се нарежда до равнища междинни за Съюза и близки до съседите си. Доверието в главните условия за демокрацията обаче е съществено нарушено, изключително през последните години, и това слага страната ни измежду обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното ръководство ", показват от " Галъп ".

Сред 43 страни по света демокрацията продължава да е най-хубавата форма на ръководство за ясно болшинство, само че убеждението в това наподобява намаляло по отношение на предходни проучвания, а преобладаващото в този момент публично мнение в страните е, че ръководството там не е съгласно волята на народа. Така, до момента в който изборите на множеството места се смятат по-скоро за свободни и почтени, доверието в техния артикул очевидно е под въпрос, даже и в някои от най-стабилните демокрации, прибавят социолозите.

Изследването е извършено измежду общо 44 603 души в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР