Мнозина вярват, че враждебното общуване е резултат от появата на

...
Мнозина вярват, че враждебното общуване е резултат от появата на
Коментари Харесай

Учени: враждебното общуване не е рожба на интернет


Мнозина имат вяра, че враждебното другарство е резултат от появяването на интернет, само че това не е по този начин
(снимка: CC0 Public Domain)

Датски откриватели откриха , че опциите на и нтернет не оказват помощ за увеличение на броя на враждебните хора, а единствено вършат изказванията им по-видими за останалите .

Мнозина имат вяра, че – форма на обществена провокация – се е появил с помощта на интернет, защото анонимността отприщва езика на доста хора, които не биха се осмелили да кажат груби неща в действителния живот.

Това частично е правилно: когато човек не вижда събеседника, му е по-лесно да приказва язвително по негов адрес и по-малко му симпатизира. Вероятно по тази причина политическите онлайн полемики са по-враждебни, в сравнение с в действителния живот.

Но въздейства ли интернет върху броя на враждебните хора? Учени от университета в Орхус (Дания) организираха изследване, с цел да изяснят този въпрос. Изводите са оповестени в научното издание  на Университета Кеймбридж.

В проучването са взели участие 8434 поданици на Съединени американски щати и Дания, които са интервюирани за техния опит и държание в политически полемики в интернет и в действителния живот. Резултатите демонстрират, че хората, които са склонни към неприязън в политически разногласия лице в лице, са също толкоз враждебни в интернет и назад.
още по тематиката
Затова учените допускат, че полемиките в интернет пространството не усилват броя на хората, които са враждебно настроени един към различен, а единствено ги вършат по-видими.

В края на краищата мрежата демонстрира историята на сходни конфликти, която може да бъде прочетена от доста други хора. По този метод съществуването на интернет не усилва броя на – по-скоро такива хора употребяват опциите на мрежата, с цел да изразят своята позиция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР