Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването

...
Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването
Коментари Харесай

ВКБООН: Украинските бежанци напускат България заради несигурност

Мнозина украински бежанци напущат България поради възходящата неустановеност за настаняването им. Това е открил Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, оповестява БНР. От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезнали над 700 хиляди души, само че сега са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са дами и деца.

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в интервала 5 септември – 5 октомври, допълват от интернационалната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част – потеглят към други европейски страни.

Според организацията главната причина е несигурността към настаняването на бежанците в държавни бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното държавно управление до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се заплаща наем, която също кара част от украинците, пристигнали у нас в търсене на протекция от съветската експанзия, да изоставен България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат потребност от протекция, пишат още от Организация на обединените нации.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР