Мнозина познават Валентин Петранов като главен инженер на Фестивален и

...
Мнозина познават Валентин Петранов като главен инженер на Фестивален и
Коментари Харесай

Всестранен талант: Морски инженер от Варна пише песни и разкази, прави изложби и филми

Мнозина познават Валентин Петранов като основен инженер на Фестивален и конгресен център - Варна. Малцина обаче знаят за неговите всестранни качества. 

Той е приключил ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " и по специалност е морски инженер. Неговата детска фантазия била да обиколи света, показа варненецът пред " Петел ". Образованието му дало късмет да сбъдне тази фантазия. Обиколил доста страни с корабите, даже живял по няколко години в Малта, Гърция и Китай. Но се върнал в родината поради фамилията си и не съжалява. 

" Тук се срещнах с хората, с които години наред върша изкуство. Мечтая за един свят цялостен с повече обич сред хората, само че за жалост това е мъчно постижима цел ", споделя Петранов.

Един от съратниците му в изкуството е артистът Теди Генев, с който дружно приготвят към този момент втори албум с авторска музика. В екип са с аранжора Красимир Илиев. Заедно се стараят да запазят и съживят сантименталния жанр в съвременната музика. 

Валентин Петранов самичък основава мелодиите, след което - и стихове към тях. Страстта му към това изкуство запалил негов другар музикант - Желязко Дечев. Така още в студентските години Петранов открива дарбата си да композира с китара. 

След многото пътешествия се ражда песента " Моряшко " - за мъжете, които са принудени да извършват служебния си дълг надалеч от фамилиите. 

Второто му огромно занимание и фотографията. Там му оказва помощ варненската психоложка и основателка на сдружението " Седемте изкуства в мен " Маги Пискюлиева. С нея приготвят галерия фотографии. " Някои хора рисуват с четка, а аз - с камера. ", споделя Петранов. 

Пише и разкази. В региона на прозата негов пръв консултант и " огромен българин ", както го назовава, е преподавателят от Великотърновския университет проф. Сава Василев - основателят на алманаха " Света гора ". 
Петранов обича да разказва пътешествията си, а към този момент има и подготвен сюжет за филм. Сюжетът е отдаден на любовта, която от ден на ден напуща хората, а точно тя е конструктивен детайл на това земно кълбо, разкрива замисъла създателят. 

" И аз не знам по какъв начин комбинирам всички тези креативен желания, има си дадености свише за всеки човек. Важното е хората да осъзнаят, че най-важното в живота е точно любовта ", безапелационен е геният. 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР