Мнозина може и да не знаят , че наближават избори,

...
Мнозина може и да не знаят , че наближават избори,
Коментари Харесай

Поправки в Закона за здравето разболяват цели браншове

Мнозина може и да не знаят, че наближават избори, само че когато "здравите сили " стартират трайно да надвиват над здравия разсъдък, ще се досетят, че се задава и им следва среща с урните. Напоследък въпросните здрави сили сътвориха такава каскада от изненадващи законови ремонти, че специалистите още дълго ще стоят с високо вдигнати вежди и втренчени погледи. И няма по какъв начин да е другояче - българската процедура сътвори един неповторим прийом - да се пробутват основни промени в нормативите посредством така наречен "преходни и заключителни разпореждания " .

Поправките минават по партизански незаконно: те са от името на държавното управление, само че за тях няма претекстове, засегнатите не знаят нищо, отрасловите комисии ги подминават, а за оценка на въздействието даже и не се повдига въпрос... Най-често тези значими за браншовете ремонти се гласоподават точно в упоменатите Преходни и заключителни разпореждания на закони, които освен това нямат нищо общо с материята, която би трябвало да бъде "уредена ".

Такава е действителността и с признатите ремонти в преходните разпореждания на Закона за здравето. Някои от тях напряко

изненадаха в тил производителите

и търговците на акцизни артикули в страната.

Промените са в Закона за корпоративното подоходно облагане и те плуват някъде в пространството към ремонта на здравния закон, отдаден на по-нататъшната битка с ковид и с следствията от пандемията.

Депутатите

смирено одобряват този волунтаризъм,

загърбили държавническата си отговорност.

"Единици се опълчват, само че гласовете им си остават глас в пустиня”, съобщи особено за „ БАНКЕРЪ” Георги Гьоков, депутат от Българска социалистическа партия. По време на разискванията той оспори не толкоз наличието на новите текстове, колкото метода, по който ги пробутват през Народното събрание.

„ Когато някой се опита да отбрани бизнеса в България, сътрудниците от болшинството незабавно го маркират като съперник на напредъка. Нещо повече - даже и сътрудници от личната му парламентарна група му лепят етикета лобист”, сподели разочарованият парламентарист.

В Народното събрание към този момент върви „ лов на вещици”. Цари безалтернативност, няма публичност, няма полемика, единствено диктат, считат депутати от опозицията

Според "акцизни браншовици ", в законопроекта са заложени текстове, които

нямат никакви допирни точки

с главния му предмет, а точно: „ предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса COVID-19 за времето след прекратяването на изключителното състояние “ .

С поправките се съкратяват фрапантно периодите за въвеждането на системи за видеонаблюдение и надзор във всички акцизни хранилища на територията на страната, които създават или съхраняват алкохол, тютюневи произведения и горива. На процедура текстовете плануват съкращението на половина - от 6 на 3 месеца - на периодите за внедряване на системи за видеонаблюдение и надзор в тези хранилища.

Така, за напълно къс интервал,

над 300 данъчни склада

ще би трябвало по едно и също време да влагат и да се снабдят със характерна по своя темперамент инсталация. При това - от мощно стеснен кръг от снабдители.

Засегнати са освен компаниите от бранша на горивата, каквото усещане остана в обществеността. Ударът е върху всички, занимаващи се с производството и съхранението на тютюневи произведения, високоалкохолни питиета и вино. А работещите там са десетки хиляди.

Основният проблем е, че компаниите от бранша ще схванат дефинитивно какви тъкмо системи за видеонаблюдение би трябвало да проектират,да закупят, да конфигурират, да тестват и да вкарат в употреба в деня, в който в действителност и въпросните съкратени периоди стартират да текат. И всичко това се случва в интервал, в който

приходите им от продажби са намалели фрапантно.

Почти няма компания в акцизния бранш, която да не е изправена пред съществени финансови усложнения, бият паника хората от КРИБ.

При производителите на алкохол - в изискванията на пандемия и тотална карантина, и цялостно „ замразяване” на главния за тях пазарен сегмент за реализация на продукцията - ХоРеКа (хотели, заведения за хранене и кафенета), както и при затруднена интернационална търговия - приходите от продажби са спаднали с внушителните 25%, до момента в който при цигарите спадът е "само " с към 20 на 100. Най-драстично е ситуацията в бранша "Горива ", където

продажбите са се свили приблизително с 50%,

а при някои по-малки оператори то е - с близо 70 на 100.

В писмо на БСК до премиера Бойко Борисов се споделя, че компаниите членки също са за стягане на контрола и за изсветляване на бизнеса, само че при непостижимите периоди, които са избрани, ще бъдат нанесени непоправими вреди и доста предприятия ще бъдат принудени да хлопнат кепенци.

БСК показва, че формалните офертни периоди за съоръжение на приблизително огромен склад са към три месеца и половина - 60 дни за доставка на видеосистемите и 55 дни за монтажа им. Има действителна заплаха да бъдат затворени хранилища, които няма да могат да се включат в периодите, а това ще докара до спад в приходите от акцизи в държавния бюджет, предизвестява още БСК.

По български казано -

вместо да се изпишат вежди - ще се извадят очи.

Важен акцент в сигнала до премиера е и фактът, че техническите условия подлежат на наложителна нотификация от Европейската комисия! Постъпки за пускане на тази процедура към момента не са направени. А без координиране с Европейска комисия ще се стигне до нарушение на европейското законодателство, написа още в писмото на БСК до министър - ръководителя Борисов.

При разискването на измененията в правната комисия, специалисти предложиха „ доведените” текстове да бъдат извадени от Закона за здравето и да бъдат разисквани - преди гласуването им в пленарната зала, несъмнено -

в отрасловата бюджетна комисия.

Това не стана.

Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара добави още един колорит. Той съобщи, че особено за алкохолния отрасъл, препоръчаното редуциране на периодите ще докара и до спомагателни непреодолими провокации.

"Самото създаване и внедряване на системите ще съвпадне с разгара на акцията по прибиране на новата реколтата от първични материали и на тяхната преправка. Ако не приберем тази продукция в преработвателните предприятия, ще пострадат и земеделските производители, чиято годишна продукция от грозде може да остане неоползотворена. А това ще са големи вреди за бранша ", изясни Чорбаджийски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР