Мнозина любители на паранормалното са привлечени от един феномен, намиращ

...
Мнозина любители на паранормалното са привлечени от един феномен, намиращ
Коментари Харесай

Нещо зловещо и необяснимо лежи под Атина, военните го крият

Мнозина фенове на паранормалното са привлечени от един феномен, намиращ се на 15 км северозападно от гръцката столица Атина. Планината Пентели, която има формата на пирамида, е едно в действителност антично и мистериозно място, написа pochivka.blitz.bg.

Пентели е позната поради античните си кариери и неповторими кристални структури, както със златистия нюанс на мрамора, който се добива там. Той е били употребен за построяването на свещения храм на Партенона, както и на други величествени паметници.

Един различен обект, обаче, който се намира на югозападната страна на Пентели, притегля вниманието на феновете на паранормалното. Това е пещерата Давелис.



Тя се намира над античната мраморна кариерата. Средната ѝ ширина е 45 метра, а височината – 62 метра. Давелис е необятна, пленителна и стръмна подземна изложба, който умерено може да служи за фон на филм на ужасите. Посетители са съобщавали за всевъзможни страхотии – побъркана електроника, светещи в мрака очи, неописуеми създания, вода, която капе нагоре, призрачни гласове, злокобни следи, остатъци от сатанистки ритуали и какво ли още не.

През 2015 година откривателят на паранормалното Димитриос Макридопулос след много премеждия влиза в пещерата със спиритическа кутия – устройство, за което се счита, че може да помогне за определяне на контакт с духове посредством на радио талази. „ В момента, в който влязох в това непокътнато и чисто място, станах едно с него. Бях обкръжен от необяснима, неземна сила. Усещах по какъв начин някакви очи следват всяко мое придвижване. Не можех да видя или чуя нищо с петте си сетива, само че знаех... “, споделя той пред Би Би Си.



29-годишният компютърен механик си спомня с каква изненада разкрил, че електронните му уреди у дома удостоверили това, което усетил в пещерата. Спиритическата му кутия уловила нещо, което звучало като хор от детски благ гласове, пеещи на древногръцки. „ Беше на езика на феите “, твърди той. Освен това е убеден, че инфрачервената му камера е записала призрачни феномени покрай центъра на пещерата, както и мъничко и безусловно черно творение, сновящо към входа на кухината.



Давелис се употребява като светилище още от 5-и век, когато локалните почитали Пан – великия господ с кози крайници, настойник на пастирите и оргиите. През Средновековието отшелници и монаси дошли в Пентели, търсейки духовно леговище или тъй като били преследвани по религиозни аргументи. Тогава мястото било наречено „ пещера на неопетнените “. Това е и повода по-късно във времето на Византийската империя напряко на входа на пещерата да бъдат издигнати два залепени параклиса – „ Свети Спиридон “ и „ Свети Николай “.

Твърди се, че през 19-и век известният бандит Христос Нациос, именуван още Давелис, обитавал пещерата с бандата си, която обирала хора по пътищата. Според легената Давелис, който даже имал спекулация с френската херцогиня Пласентия, разкрил тунелите, извиващи се навътре в пещерата и стигащи чак до имението на любовницата му в селцето Пендели в северните покрайнини на Атина. Каквато и да е истината, легендите за прикрито богатство, в комбинция с паранормални феномени и злокобния фон на пещерата са извънредно примамливи за търсачите на завършения.



Още една мистериозна история се споделя към тази пещера. През 1977 година гръцко списание разгласява публикация, в която твърди, че гърцките военни са почнали загадка интервенция в дълбините на Давелис. Мястото било оповестено за боен обект и запечатано за гости. Заговорило се за градеж на ракетна база под надзора на НАТО, а слуховете се подсилвали поради съществуването на американска военна база в прилежащия окръг Неа Макри.

През 1982 година Гиоргос Баланос – прочут гръцки създател на творби за паранормалното и научна фантастика, написа за неустановени подземни тунели, нуклеарни оръжия и планове за надзор на съзнанието в своята книга „ Енигмата на Пентели “. Това укрепва още повече съмненията за това какво се случва в подземната празнина.

През 90-те години гръцкото държавно управление се пробва да възобнови плановете си в Давелис. Този път всички вестници гръмнали с вести за опити с нуклеарно оръжие. Скоро по-късно подземните работи били спрени. Новите тунели са запечатани със стени, а доста от старите са затворени за гости. Затова хората, осмелили се да влязат там, се сблъскват непосредствено със стени в опита си да стигнат по-дълбоко.

Въпреки че тунелите са недостъпни, теориите на конспирацията се вихрят с цялостна мощ към това мистериозно място.



Учените въпреки всичко са съумели да стигнат до някъде. През 2002 година геолози открили, че в пещерата има плоча, в която е открит графит сред пластовете мрамор. Това прави планината добър проводник на електромагнитни талази. Мраморът на Пентели пък има свойство, което в композиция с метеорологични условия с високо налягане, води до приемането на мощен електрически заряд, а оттова и на електромагнитно поле. Това би могло да изясни замайването и загубата на ориентировка у някои гости.

Димитриос Папаниколау, професор от Университета в Атина, който учи Пентели от 1973 година, отхвърля всички спекулации за паранормални феномени. „ Върхът на Пентели е бил военновъздушна база. Атина е натовски град. Пентели гледа към Егейско море, тъй че всичко, което се е случило в пещерата през 70-те и 80-те години, е било с желание за подсигуряване на региона на Атика. Блокираните тунели са били рискови, по тази причина са ги запечатали. Но това, което не разбираме, описваме като мит “, обобщава той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР