Множество сигнали от зрители на bTV за липсващи . Сред

...
Множество сигнали от зрители на bTV за липсващи . Сред
Коментари Харесай

Защо липсват лекарства у нас, а в Сърбия и Турция са по-евтини и се намират само за 30 мин.?


Множество сигнали от фенове на bTV за изчезнали. Сред тях са лекарства за астматици, диабетици, инвитро процедури, както и за разреждане на кръвта.

Алтернативите пред тези хора са или взаимно да си заменят наличните медикаменти, в случай че някой си е закупил по-големи количества, или да ги търсят отвън граница - Гърция, Турция, Сърбия.

В Турция и в Сърбия тези медикаменти са открити за по-малко от 30 минути.

6-годишният Никола страда от бронхиална астма. Симптомите му се ускоряват през зимните месеци, когато детето се нуждае от непрекъснато лекуване и инхалации два пъти на ден. Майка му е обезпокоена, тъй като нужните лекарства още веднъж липсват в комерсиалната мрежа.

“Никъде няма, всички подвигат плещи или споделят имаме 1-2 блистера, на извънредно нуждаещи се дават. Мисията е " вземи обиколи София, вероятно къде ще намериш " ”, сподели майка му Илияна Пашова.

на Никола се покриват от Здравната каса и са безвъзмездни, когато са налични.

“В България тези медикаменти за жалост нямат сурогат и по тази причина се постанова да се купуват от Турция. В Турция същата опаковка с друго комерсиално название коства 15 лв., на половин цена ”, добави Пашова.

Ако детето не ползва постоянно лекуването, се стига до затруднения на здравословното му положение.

“Прави белодробни конвулсии, т.е. той не може да диша и се постанова да постъпи в болница, да му се сложи “Урбазон ”. В началото на годината всеки месец беше с такива бронхиални конвулсии ”, описа тя.

Жената не стопира да написа писма до институциите, само че без отговор от тях. А избавление намира в обществените мрежи или в аптеките в прилежащите ни страни.

“В няколко групи, в които членувам за деца с астма, непрекъснато има зов " апелирам ви, би трябвало ми един блистер, детето ми е с припадък ", общо взето всеки се избавя както може ”, добави Пашова.

Често българите в потребност намират решение и в прилежаща Сърбия. Отиваме на инспекция в Димитровград, който е единствено на няколко километра след граничния контролно-пропускателен пункт. Влизаме в първата аптека.

Проверка на bTV демонстрира, че медикаментите за респираторни проблеми и за диабет, са налични.

Откриваме Георги Георгиев в центъра на града. Той споделя, че постоянно вижда българи, търсещи медикаменти зад граница.

Според него повода е, че медикаментите са по-евтини, а аптеките са по-заредени.

Оказва се, че за под 30 мин. в трите аптеки в Сърбия, всички изчезнали медикаменти в България, са налични.

В Турция цената на медикаментите е държавна политика. Колко ще костват те дефинира страната. И решението нормално се взема веднъж годишно.

Но тази година поради галопиращата инфлация цените на медикаментите се подвигат три пъти. Последно на 15 декември, с 37%.

“Държавата следи цените на медикаментите в пет страни – Франция, Испания Португалия, Италия и Англия. От най-ниските цени там, се образува и цената тук, която би трябвало да е 40% по-ниска. Тоест, в случай че приемем, че в Европа най-евтината цена на едно лекарство е 100 евро, в Турция то ще коства 60 евро ”, сподели притежателят на аптека Шукрю Джирав Оглу.

В аптеката на Шукрю Оглу клиенти от България не липсват. Срещаме две дами от Димитровград. Носят предписания освен за себе си, само че и за близки.

Българките откриват всички медикаменти, които търсят.

“Лекарство за инхалации за детето, което в България по аптеките е изчерпано. Тук изцяло свободно човек може да си го закупи – вид “Пулмикорт ”, сироп детски “Вентолин ”, който също доста мъчно се намира и за себе си – лекарство за разширени вени ”, описа Елена Влахова.

Освен че ги има, в Турция медикаментите са и по- евтини.

“60 таблетки от аналог на нашия “Детралекс ”, тук е 15 лв., в България 90 таблетки са 45-50 лв.. Антибиотик, който е широкоспектърен 16 таблетки 500 милирама коства 3,50 лв., добави тя.

“Фрапиращото е, че за чернодробни болести едно лекарство, което при нас е към 600 лв., тук е 56 лв.. “Ердомед ” тук е 7 лв., а при нас е двойно по-скъпо. Волтаренът е 5 лв., а при нас е над 15 лв.. Затова аз съм купила една торба за другари, за близки. Дотам я докарахме, аз съм пенсионерка и пристигам да закупувам медикаменти от Турция ”, сподели Живка Тенчева.

С едно идване до Одрин, единствено от медикаменти дамите пресмятат, че са икономисали над 200 лв.. А в аптеката на Шукрю Оглу, влизат следващите клиенти от България.

“Не можем да продаваме огромно количество медикаменти, тъй като не разполагаме с такова, само че хората търсят най-вече за себе си и за околните си, тъй че, съумяваме да им предложим количествата, които им трябват ”, сподели Шукрю Джирав Оглу.

Аптеките в Турция печелят от надценката, която също се дефинира от страната и варира от 12 до 20% според от цената. При Данък добавена стойност от 18%, за медикаментите то е 8. Здравноосигурените турски жители заплащат единствено 10 на 100 от цената на медикаментите.

По репортажа работиха Габриела Андреева и Мария Георгиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР