Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно

...
Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно
Коментари Харесай

Хронология на една предизвестена непроверка

Множество обстоятелства излизат нескрито към паралелната българска страна, намерила едно от проявленията си в паралелното българско правораздаване със своите представители на приблизително до високо равнище в лицето на Петър Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса. И до момента в който незаконният темперамент на активността на групите, свързани с тези две лица, става все по-виден, някак контрафактично на действителността държавните институции като да сътворяват паралелни обстоятелства.

Например, излиза тъй че уязвимо душевен лице заплашва голям брой съдии и прокурори, демонстрира поредно държание, познание и умеене да прави това (т.нар. Червен пират). А паралелна комисия в Народното събрание организира учестени съвещания, без опцията да откри каквито и да било правно значими условия за една евентуална инспекция и следствие. Но въпреки всичко, смисълът от тази комисия би бил и прокуратурата, или по-скоро остатъците от нея, и нарочната комисия във Висшия правосъден съвет да не могат да подминат показанията на значими за следствието лица.

В тази връзка можем да си спомним за един действителен – освен това на конституционно равнище –  държавен орган, а точно Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Това административно туловище, обрасло с инспектори и техните правни и механически помощници с открит щат, има някои основни пълномощия. Да кажем в резюме – посредством своите нарочни и планувани инспекции може да откри по какъв начин са управлявани преписките и делата в съдилищата и прокуратурата, да прави инспекции за честност на съдиите, прокурорите и следователите и, не на последно място, обобщава на годишна база положителните и неприятните практики при спазването на етичните стандарти.

Настоящият състав на Инспектората е с изминал мандат. Както знаем, през април 2015 година Народното събрание избира Теодора Точкова за основен контрольор в ИВСС. Тя упражнява пълномощията си от същия месец. Мандатът ѝ е 5 години.

През февруари 2016 година е определен и настоящият състав на Инспектората. Десетимата инспектори са с мандат от 4 година и са встъпили в служба през март 2016 година

При обзор на активността на Инспектората от април 2015 година насам – т.е. през мандата и на основния контрольор и на инспекторите – в никакъв случай не е проверявана Софийската градска прокуратура (СГП) – ето за облекчение на читателя цялостен лист на плановите и изключителни инспекции за мандата на този инспекторат, подредени по последователност от стр. 1 до стр. 90. Така да вземем за пример, проверявани са двете висши съдилища, Върховната касационна прокуратура, закритите към този момент профилирани съдилища и прокуратури, неведнъж Софийската районна прокуратура, всички софийски съдилища и прокуратури, в това число военните, обаче в никакъв случай и по никакъв мотив ИВСС не влиза в СГП. А до първи март тази година следственият отдел на СГП е виновен за следствието на съдии, прокурори и следователи. Потенциалното им обвинение и предаване на съд все по този начин стои като обвързване на СГП.

Един от водещите правила съгласно съдоустройствения закон за работата на Инспектората към Висш съдебен съвет е обективността. А какъв брой справедлив е един държавен орган, комуто е известно най-малко от лятото на 2020 година, че има основни проблеми и в СГП, само че той някак все не стига до нея?

Та, в случай че ще си играем на комисии и чуване, не е ли редно госпожа Точкова и някои от инспекторите да отговорят и те на някой и различен въпрос. Иначе по какъв начин да разберем кой възнамерява работата на Инспектората и кой и за какво не стига до Софийската градска прокуратура. Кой?

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР