„Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса

...
„Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса
Коментари Харесай

Запрянов: Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка


„ Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за действително наличие на съюзните сили, които са по груповата защита на източния фланг. Когато ние споделяме, че българската национална защита се реализира в границите на груповата защита, това е най-хубавият образец “. Това сподели министърът на защитата Атанас Запрянов по време на визитата на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела на Учебен полигон „ Ново село “, където те се срещнаха с националните контингенти от състава на бойната група на НАТО в България. „ Очакваме на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на нашата бойна група, и на всички сили на НАТО, които са ситуирани на източния фланг “, съобщи министърът на защитата.

В рамките на визитата на двамата президенти министър Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков организираха среща с българския контингент в Многонационалната бойна група на НАТО. Министър Запрянов благодари на военнослужещите за професионалното осъществяване на дилемите и посочи тяхната значима роля в одобряването на престижа на Българската войска измежду съдружниците. Той ги увери, че политическото и военното управление на Министерството на защитата поставят старания за повишение на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни чиновници в системата, което се показва в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишение на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 година би трябвало да доближи междинната за страната. Той акцентира, че освен парламентарните партии, а и президентът Румен Радев поддържат напъните за повишение на обществения статус на военнослужещите като една от ограниченията за превъзмогване на некомплекта в Българската войска.

Началникът на защитата даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и подчертава върху модернизацията на българските въоръжените сили и спомагателните качества, които ще придобият след приемането на нова бойна техника.

По време на общия брифинг на президентите Радев и Матарела бяха маркирани отличното взаимоотношение и високото равнище на взаимна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите държави-членки. Изказана беше признателност за високия дух и за степента на подготвеност на Многонационалната бойната група и в частност на България като страна хазаин и на Италия като рамкова страна.

„ Вашата високо виновна активност способства освен за сигурността на България, тя способства за сигурността на целия район и е значимо изискване за политическата и икономическа непоклатимост и за цялостното развиване на нашата страна и района “, съобщи президентът Румен Радев пред българските военнослужещи от състава на бойната група. /БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР