Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки

...
Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Алексей Петров няколко пъти е търсил човек, който да му осигури достъп до властта

Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през разнообразни разработки в Министерство на вътрешните работи и имаше редица контакти с лица от престъпния контингент с неуточнен темперамент. 

 

Това сподели за " Фокус " Цветлин Йовчев, някогашен вицепремиер, министър на вътрешните работи и ръководител на Държавна организация " Национална сигурност “(ДАНС). Всичко това го направи безусловно несъответствуващ и недопустим за работа в правоохранителните органи, изрично съобщи той

" Лице с подобен профил няма място в специфичните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам поради, че след измененията починалият към този момент Алексей Петров, радикално промени своето амплоа и от чиновник на Министерство на вътрешните работи в Отряда за противопоставяне на тероризма, в действителност стартира активност, която се свързваше със силово обезпечаване. Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, разнообразни разработки в Министерство на вътрешните работи и имаше редица контакти с лица от престъпния контингент с неуточнен темперамент. Всичко това го прави безусловно несъответствуващ и недопустим за работа в правоохранителните органи.

 

На второ място, това е държанието му в ДАНС. Той беше получил неофициална власт, която не съответстваше на позицията му в организацията, и чрез, която извършваше неща, които бяха в прорез с настоящите процедури и правила и на ръба на закона, което държание е извънредно недопустимо.

 

И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито. Защото няма логичност, в една професионална организация, в която се изисква за всички управителни постове претендентите да имат характерни познания и умения, добити в процеса на работа. Няма за какво да има някой, който да ги поучава за това какво и по какъв начин би трябвало да създадат ", изясни Цветлин Йовчев.

Той показа, че не е сюрпризиран от това по какъв начин по-късно са се развили нещата.

" Може би биографията, като изключим последните събития към него, това няма някой, който да може да го планува и да го пророкува, с изключение на, в случай че не е осведомен с проектите на тези, които са поръчители. Алексей Петров е много спорна персона. Първият му интервал, преди измененията, като чиновник на Министерство на вътрешните работи, след което в амплоато на силов осигурител и по-късно, сякаш стартира един интервал, в който, сякаш той имаше предпочитание, чрез държавна работа, постове публични в държавни структури, да почисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова социална роля. Така че изхождайки от това, не бяха също по този начин и толкоз изненадващи и опитите му по един или различен метод да се включи в политиката или по един или различен метод да влезе в ръководството на страната ", сподели някогашният вицепремиер.

Властови групи са се изкушавали да го употребяват като оръжие, кои са били тези групи?

" Имаше такива групи още по време на ръководството на ОДС, в това число тук като добавка към това, което споделих, не би трябвало да се не помнят връзките му с някогашния основен прокурор Никола Филчев. По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 година по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на консултант в ДАНС, в действителност си беше присвоил пълномощия да ръководи оперативни структури, да провежда и да организира интервенции дружно с част от чиновниците на организацията, което е надалеч отвън пълномощията му. И мисля, че в последния интервал също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което заявяваше в изявите си по медиите ", сподели експертът.

Цветлин Йовчев сподели, че съгласно него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му обезпечи достъп до властта.

" В доста от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни закани, лъжливи и им оферираше илюзорни лъжливи решения на тези закани, които много постоянно бяха свързани с това, че той получаваше такава неофициална власт, посредством която главно преследваше персоналните си ползи ".

Винаги е имало противопоставяне в подземния свят, добави Йовчев. " И постоянно, когато става радикална смяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във въздействието в тези среди. Трябва да кажем, че в България настъпиха много промени. Слушам в този момент доста анализатори, даже допускат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е допустимо ", безапелационен бе той.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР