Многобройни нарушения на законодателството е установила Агенцията за качество на

...
Многобройни нарушения на законодателството е установила Агенцията за качество на
Коментари Харесай

Маса нарушения на закона в социалния дом, където пожар изпепели четирима възрастни |

Многобройни нарушавания на законодателството е открила Агенцията за качество на обществените услуги при три инспекции в Дома за възрастни хора в местността " Сотира " край Варна, в който.

Той избухна в ранните часове на 7 май, към 3 ч. след среднощ и лиши живота на трима мъже на 70 и 73 година и жена на 88-годишна възраст. В болница бяха настанени две дами в тежко положение. По-късно стана ясно, че - 53-годишен жител на дома, който е настанен в психиатрия за изясняване на психическото му положение. Той е бил в стаята, от която е тръгнал огънят.

Днес окръжният прокурор Красимир Конов изясни, че домът " ". Това, става известно, не е единственото нарушаване. От организацията оповестяват, че за последните по-малко от 12 месеца са глобили частния снабдител на обществени услуги " А-2017 " ЕООД за многочислени нарушавания на законодателството при ръководството на Дом " Свети Георги " във Варна . АКСУ е отказала да издаде лиценз след 31 декември 2021 година заради несъблюдение на условията на Закона за обществените услуги.

При инспекциите в Дома " Свети Георги " през юли и декември 2021 година Агенцията е открила, че в прорез със закона са настанени хора, без те да са декларирали предпочитание и да са създали персонален избор . Съставен акт на шефа и е наложена санкция от 3000 лв.. Друго нарушаване е, че договорите за настаняване на хората не са подписани с тях, а с трети лица . Затова на шефа на " А 2017 " ЕООД е публикуван акт и е наложена санкция от 4500 лв.. Глобите не са били платени и двете наказателни постановления са изпратени на Национална агенция за приходите за събиране на вземанията.

Въпреки това през януари компанията е поискала лиценз, поради което Агенцията е направила паралелни инспекции в Девня и Варна , където  " А 2017 " дава резидентни обществени услуги за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, за пълнолетни хора с деменция и за пълнолетни хора с психологични разстройства. Оказало се, че услугите не отговорят на стандартите за местонахождение и материална база, липсват нужните експерти за даване на качествена грижа и действия по отношение на самостоятелните потребности на хората.  Във Варна били настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи по заявките за издаване на лиценз. Смесването на групи хора с разнообразни потребности и нужда от друга грижа в обща среда е неприемливо по закон.  Липсва щатна служба " обществен служащ ", не са подписани и цивилен контракти с доктор и счетоводител. Друго нарушаване е, че в обществената услуга не се прави обществена работа . Задоволяват се само съществени витални потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, банкет на медикаменти и подпомагане за приемане на здравна помощ.

Заради многочислените нарушавания не е публикуван лиценз и е известен регионалния шеф на Варна. През март обаче Агенцията е открила, че макар това домът продължава да работи и през април са издадени два нови акта.

Агенцията за качество на обществените услуги е сезирала неотложно прокуратурата, Върховната административна прокуратура, Върховна касационна прокуратура, Окръжната прокуратура във Варна, Окръжната прокуратура в Пловдив, Регионалните здравни инспекции във Варна и Пловдив, Областна дирекция по сигурност на храните във Варна, Дирекция " Инспекция по труда – Варна " и Община Варна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР