Много висящи въпроси около тол системата, твърдят депутати от БСП.

...
Много висящи въпроси около тол системата, твърдят депутати от БСП.
Коментари Харесай

Предложението на БСП да бъде извършен одит на Агенция Пътна инфраструктура бе прието от Народното събрание


Много висящи въпроси към тол системата, настояват депутати от Българска социалистическа партия. Те я дефинират като много съмнителната и потайно осъществена система. Народните представители от левицата са единствените, които не престават да недоумяват за какво толкоз голяма администрация се е заела да прави толкоз еднотипна активност.

По мотив тол системата депутатът от левицата Манол Генов се обърна от трибуната на Народното събрание към районния министър: „ Цифрите сочат, че за трите тримесечия на 2020 година, се харчат за разноски на националното тол ръководство над 60 млн. лв.. Прибавете към тях и 28 млн. годишно, които се чакат да се прибавят с бъдещия анекс. Само на Вас Ви наподобява, че разноските за тол системата са допустими “. По думите му още по-безнадеждно наподобява ситуацията, че против този годишен разход, никой не дава обещание растеж на вложения в пътищата на страната.

Депутатът от левицата разкри и повода за неуспеха в приходната част на тол системата. „ Не толкоз рецесията към пандемията е отговорна, колкото криворазбраната премиерска благотворителност да редуцира приходност в сгода на всеки, който изиска. Тол системата падна жертва и на този популизъм “, изясни социалистът.

Генов напомни, че при започване на тол системата бяха обещани 10-11 000 километра обсег, само че най-после оцеляха 3 115, а броени дни преди края на 2020 година приходите са три пъти по-малко от предстоящите.

Депутатът се обърна към министър Петя Аврамова с въпросите: „ Кога ще кажете цялата истина за тези 141 млн. лв., които идващите пет години се каните да доплатите от името на страната на фирмата-оператор? Смятате ли, госпожо министър, че държавният интерес като услуга и доход е задоволително предпазен, откакто страната в лицето на Агенция “Пътища “, действително ще има достъп до тол системата след цели пет години? “.

В Народното събрание от Българска социалистическа партия показаха, че по искане на жители са задали стотици въпроси за поправки или строителството на разнообразни пътища и пътни уреди в цялата страна.

Отговорите на тези въпроси от страна на Петя Аврамова и нейния предходник Николай Нанков, съгласно депутати от левицата, могат да се обобщят с едно изречение: „ Ремонт е нужен, само че ще бъде изработен когато проработи тол системата “.

По време на питането, иницирано от Българска социалистическа партия, към министър Петя Аврамова по отношение на неуспеха на тол системата, заместник-председателят на парламентарната групана " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски разяснява: „ Това се трансформира в една фантазия на нашите фантазии, тъй като милиардите от тол такси се оказаха мираж. Премиерът Борисов ни убеждаваше, че тол системата е „ печатницата за пари ", само че тя неуспя даже да покрие направените вложения “. Той разясни, че от януари до декември тази година са събрани два и половина пъти повече доходи от електронни винетки, в сравнение с от тол такси.

„ Приходите от винетки възлизат на 258,3 млн. лв., а от тол такси на 103.3 млн. лева Заложените в Бюджет 2020 година доходи от тол такси бяха 450 млн. лева, което значи, че неизпълнението ще е над три пъти “, пресметна депутатът.

Свиленски напомни, че през цялото време на тази концепция Българска социалистическа партия упорства за няколко доста значими неща, само че ръководещите не са приели нито едно от тях. Той даде образец с това, че Българска социалистическа партия е упорствала оператор на тол-системата да бъде единствено и само страната и тя да събира приходите от ползвателите, само че ръководещите са упълномощили това на частен консорциум.

„ Направихме и оферти за законови промени. Инициирахме няколко питания и чувания и на Бойко Борисов. За страдание нашият глас остана глас в пустиня, а резултатите от тази липса на чуваемост са забележими за всички “, установи Георги Свиленски.

Предложението на Българска социалистическа партия да бъде осъществен одит на Агенция " Пътна инфраструктура " бе признато от Народното събрание. Депутатите разпореди на Сметната палата да извърши проверка на тол системата.

Проектът на решение бе импортиран от " Българска социалистическа партия за България " във връзка чуването на министъра на районното развиване Петя Аврамова за пътните такси и ръководството на тол системата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР