Много високо ниво на опасност от лавини - за това

...
Много високо ниво на опасност от лавини - за това
Коментари Харесай

ПСС: Много високо ниво на опасност от лавини

Много високо равнище на заплаха от лавини - за това предизвестяват от Планинската избавителна работа, откакто през вчерашния ден Пирин взе жертва.

Лавината в Бъндеришките улеи, която опустоши 18-годишен скиор, част от националния ни тим по фрийрайд, е била с фронт от към 150 метра, а ходът ѝ е достигнал километър.

Нова завивка сред 30 и 50 сантиметра или повече, вятър и навявания, стопляне на времето и скат с надолнище от 30 и повече градуса. Наличието на всички или на част от тези условия могат да провокират откъсването на големите снежни части. Най-смъртоносни са лавините вид "снежна дъска ", каквато евентуално е била и тази през вчерашния ден. Върху планинския скат е натрупал сняг. Но има нов снеговалеж и се натрупва нов пласт сняг. Ако скиор премине през подобен терен, той "срязва " горна част, която е и най-нестабилна. Тя се откъсва и се свлича. В 95% от случаите затрупаните от лавини са точно хората, които са ги и предизвикали.

Младият скиор безусловно израства в Пирин. От дете кара там. Като юноша печели надпревари, а тази година е трябвало да се състезава при мъжете. Вчера голяма снежна маса повлича скиора съдбовно.

„ Откъсването на лавината е с фронт към 150 метра, дебелината на снежната завивка е към 50 до 120 см, което е голяма маса, ходът на лавината е от порядъка на километър “, изясни Емил Нешев, шеф на ПСС, съобщи БТВ.

Фрийрайдът е доста известен у нас. Бъндеришките улеи са от най- красивите, само че и доста рискови. Красимир Елинов от Алпийския клуб в Банско също е обожател на рисковото.

„ Всяка година съм виждал по какъв начин някой си умира просто неуместно там и имам благоговение към тия улеи, изобщо в никакъв случай не съм се спускал по тях. Със слизането от колата става рисково, всяка една крачка би трябвало да ти е преценена “, споделя Красимир Елинов, от Алпийски клуб- Банско.

Момчил Панайотов е фрийрайдър от 30 години. Движение единствено по маркираните пътеки и отбягване на скатове с навят сняг - това са част от препоръките му. Екипировката – наложителна.

За разлика от Европа, специфични трасета за все по-пополярния фрийрайд у нас няма. Очаква се лавинната заплаха през идващите дни да се увеличи още. В по-високите елементи оръдия следено смъкват лавините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР