Много въпроси и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова предизвика

...
Много въпроси и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова предизвика
Коментари Харесай

Коя е Гинка от Пазарджик и за колко милиона ще купува ЧЕЗ?

Много въпроси и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова провокира новината, че компания от „ Пазарджик ” – „ Инерком България ”, ще купи активите на енергодружеството ЧЕЗ в България. Дружествата на ЧЕЗ доставят ток на близо 3 млн. клиенти в Западна България. Това е най-голямото електроразпределително сдружение у нас и от ръководството му зависи какво ще е качеството на услугата и цената ѝ. По неофициална и непотвърдена информация договорката е на стойност 320 млн. евро, заяви bTV.

Чешката държавна ЧЕЗ Груп стартира продажбата на бизнеса си в България преди две години. Купувачът ѝ стана явен едвам през вчерашния ден. Интересът идваше най-много от български компании. Най-високата оферта е на " Инерком България ".
Според Търговския указател сдружението е основано преди пет месеца. Притежава се от друго сдружение - " Инерком Инвестмънт ", с капитал 50 хиляди лв.. А титуляр е Гинка Върбакова. От компанията оповестиха, че тя е в Прага с цел да завърши договорката за ЧЕЗ.
Гинка Върбакова е на 43 години. Участва в ръководството на 23 компании и е притежател в 4. През 2006 година Върбакова е записана като „ аграрни производител” с активност развъждане на зърнени и бобови култури. От 2011 година е в ръководството на „ Солар грийн енерджи” за слънчеви панели.
Член на управителния съвет и на Българската фотоволтаична асоциация. От асоциацията не разясняват имат ли компаниите на Върбакова потенциала да ръководят най-голямото енергодружество у нас.
Според специалисти е прекомерно рано да се приказва за нов притежател на ЧЕЗ, защото следва сключване на контракт, след което Гинка Върбакова би трябвало да обезпечи финансирането.
Чешката „ Енерго про” беше един от претендентите за активите на ЧЕЗ в България, само че отпадна от процедурата. Според обява в чешки медии сдружението е възразило, че процедурата не е била транспарантна.
Придобиването на електроразпределението в Западна България преди 14 години от чешката ЧЕЗ е една от най-големите приватизационни покупко-продажби у нас. Тогава ЧЕЗ заплатиха 281 милиона евро. Твърдят, че са вложили до през днешния ден 1 милиард лв..
Договорът за продажбата на активите на ЧЕЗ на „ Инерком България” е подписан през днешния ден. Все още обаче е рано да се приказва за нов притежател на сдружението.
За да бъде финализирана процедурата, антимонополната комисия у нас, както и финансовият контрол и енерийният регулатор, би трябвало да одобрят договорката.
За задачата „ Инерком” България би трябвало да потвърди, че има потенциал за лиценз да ръководи
най-голямата електроразпределителна мрежа у нас.
До момента публична информация за параметрите на договорката не е получена нито в Комисията за енергийно и водно контролиране, нито в Министерството на енергетиката.
Колкото тъкмо ще отнеме сходна процедура на този стадий никой не се ангажира с съответен период. Неофициално прогнозите са за най-малко половин година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР