Много украинци се опасяват, че ги очакват още страдания и

...
Много украинци се опасяват, че ги очакват още страдания и
Коментари Харесай

Украинците са изплашени от референдумите, организирани от Кремъл

Много украинци се притесняват, че ги чакат още премеждия и политически репресии

След седем изтощителни месеца на война доста украинци се притесняват, че ги чакат още премеждия и политически репресии, защото референдумите, проведени от Кремъл благодарение на въоръжени служители на реда, предвещават идното анексиране от Русия на четири окупирани района.

Много от жителите избягаха от районите преди началото на референдумите, страхувайки се да не бъдат принудени да гласоподават или да бъдат призовани в съветската войска, съобщи Българска телеграфна агенция.

Петро Коберник, който е напуснал следения от Русия южен град Херсон тъкмо преди началото на авансово оповестеното гласоподаване в петък, съобщи, че вероятността да живее под съветско ръководство и ескалиращата война са провокирали у него и други хора суматоха във връзка с бъдещето.

" Ситуацията се трансформира бързо и хората се опасяват, че ще пострадат или от съветските военни, или от украинските партизани и настъпващите украински войски ", сподели 31-годишният Коберник в телефонно изявление.

Докато някои съветски чиновници разнасяли бюлетини по кварталите, придружавани от въоръжени служители на реда, Коберник сподели, че 70-годишният му татко затворил вратата на частната си къща в село Новотроицке - част от Херсон - и се зарекъл да не пуска никого вътре.

Референдумите, наказани от Киев и западните му съдружници като фалшифицирани, се създават в следените от Русия Луганска и Херсонска област, както и в окупираните региони на Донецка и Запорожка област. Те са необятно обсъждани като предлог за анексиране и се чака съветските управляващи да разгласят районите за своя територия, откакто гласуването завърши на следващия ден.

Кремъл и преди е употребявал тази тактичност. През 2014 година той създаде небрежно призован референдум в Крим, с цел да оправдае анексирането на черноморския полуостров - ход, който беше наказан като противозаконен от по-голямата част от света.

Украинските управляващи споделиха на жителите на четирите окупирани от Русия района, че ще бъдат осъдени по правосъден път, в случай че гласоподават, и ги посъветваха да изоставен страната.

Руският президент Владимир Путин, който предходната седмица стартира да активизира още войски спора, съобщи, че е подготвен да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани територията, в което прозира ясна опасност към Украйна да спре опитите си да отвоюва районите.

Ескалиращата изразителност и политически рискованото решение на Путин да свика до 300 000 резервисти в армията идва, откакто по-рано този месец руснаците бяха принудени небрежно да се изтеглят от огромни територии в североизточна Украйна. Ожесточената украинска контраатака продължава в източната и южната част на страната.

Назначеният от Москва губернатор на южната Херсонска област Владимир Салдо даде обещание, че опитите на Украйна да провали референдума посредством обстрел на града няма да съумеят.

" Сложно е поради проблемите със сигурността, само че ще бъде направено всичко допустимо гласуването да бъде безвредно за гласоподавателите и чиновниците на изборните органи ", съобщи Салдо във видеообръщение. " Хората чакат да се причислят към Русия и желаят това да стане допустимо най-бързо ".

Подкрепяните от Москва сепаратисти в източните Донецка и Луганска област настояват, че множеството поданици на тези територии мечтаят за присъединение към Русия още от анексирането на Крим от Русия.

Но доста поданици там описват друго.

" Улиците са пусти, хората си стоят у дома ", сподели по телефона Марина Ирхо, 38-годишна жителка на пристанищния град на Азовско море Бердянск. " Никой не желае да ни разгласят за част от Русия и да стартират да събират нашите мъже ".

Тя сподели, че " тези, които интензивно са се застъпвали за Украйна, са си тръгнали или са се укрили “, като добави, че доста от по-възрастните хора, които са подкрепяли Русия, са останали, само че се усещат уплашени.

Украинските партизани непрестанно взимат на прицел назначените от Москва длъжностни лица в окупираните райони.

Само седмица преди референдума заместник-началникът на градската администрация в Бердянск и брачната половинка му, която оглавяваше градската изборна комисия, бяха убити при нахлуване.

Членове на партизанската група " Жълта лиента ", кръстена на жълто-синьото национално знаме на Украйна, разпространиха листовки със закани към тези, които гласоподават и приканиха жителите да изпращат фотоси и видео на гласувалите, с цел да ги издирят и заловен по-късно.

Партизаните са разгласили и телефонните номера на ръководителите на изборните комисии в Херсонска област, като са призовали проукраинските деятели да " създадат живота им нетърпим ".

Украински длъжностни лица споделят, че признаците за нелегитимност на референдумите са на всички места.

" Руснаците виждат страха на жителите и нежеланието им да гласоподават, по тази причина принуждават хората'', споделя Иван Фьодоров, украинският кмет на следения от Русия град Мелитопол, който беше арестуван от руснаците, преди да напусне града.

" Групи от колаборационисти и руснаци, съпроводени от въоръжени бойци, минават от апартамент на апартамент, само че малко хора отварят вратите ", споделя Фьодоров. " Припряността, с която проведоха този псевдореферендум, демонстрира, че даже не са имали желание да броят съществено бюлетините ".

Лариса Винохрадова, жителка на пристанищния град Мариупол, която е напуснала града след съветската инвазия, сподели, че доста от нейните другари са останали, тъй като е трябвало да се грижат за възрастни родители, които са отказали да тръгнат.

„ Те не останаха поради Русия, желаят Мариупол да бъде част от Украйна и чакат това “, сподели тя, избухвайки в сълзи.

Губернаторът на Луганск Сергий Гайдай, който напусна района, откакто той беше високомерен от съветските сили, съобщи, че жителите се притесняват, че руснаците ще съберат още мъже в района за военна работа след заповедта на Путин за готовност.

" Руснаците употребяват този псевдореферендум като предлог въоръжени хора да посещават жилища и да търсят всички останали мъже, с цел да ги активизират, а също по този начин да търсят всичко съмнително и проукраинско ", сподели Гайдай пред Асошиейтед прес.

" Бързата украинска контраатака изплаши руснаците ", добави той.

Според анализатори Путин се надява да употребява опасността от военна ескалация, с цел да принуди украинския президент Володимир Зеленски да договаря с Кремъл.

" Припряността, с която беше призован референдумът, демонстрира слабостта на Кремъл, а не неговата мощ ", споделя Володимир Фесенко, началник на самостоятелния мозъчен концерн " Пента център ", основан в Киев.

" Кремъл се пробва да откри лостове, с цел да повлияе на обстановката, която излезе отвън неговия надзор. “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР