Много шефове мислят, че лидерът трябва да бъде дистанциран и

...
Много шефове мислят, че лидерът трябва да бъде дистанциран и
Коментари Харесай

Благите шефове са по-ефективни

Много шефове мислят, че водачът би трябвало да бъде дистанциран и непоколебим със своите чиновници, с цел да бъде справедлив.Те се притесняват, че в случай че са по-благи и по-снизходителни, ще наподобяват слаби и това ще подкопае мотивацията и уважението на техните чиновници. За да поддържат своята позиция, те постоянно дават за пример Стив Джобс, който е прочут с неприятното си отношение към своите чиновници, написа Мениджър.бг.

Когато обаче става дума за сполучливи водачи, образецът със строгия началник е изключение от правилото, а не нормата. Последните изследвания демонстрират, че прекомерно строгите шефове основават съществени здравословни и мотивационни проблеми за своите чиновници, което би трябвало да накара повече хора да се оттеглен от този жанр на управление.

Освен че не основават сходни проблеми, благите шефове носят големи преимущества на своите чиновници. Според прочуване на Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч (CSULB), шефовете, които се държат по-добре със чиновниците си, имат по-сплотени и продуктивни екипи, които реализират по-добри резултати.

Какво обаче значи „ мил началник “ и по какъв начин човек може да се трансформира в подобен, без да наподобява слаб и нерешителен? Това са няколко неща, по които ще разпознаете положителните шефове.

1. Не бъркат добротата със уязвимост

Едно от най-трудните неща за множеството шефове е да схванат, че да си добър не е уязвимост. Ключът към намирането на баланс, сред това да бъдеш добър и да не изглеждаш слаб, се крие в осъзнаването на обстоятелството, че  добротата сама по себе си е демонстрация на мощ, тъй като тя е директна и ясна. Когато казвате на хората сложната истина, която те би трябвало да чуят, вие показвате доста повече доброта, в сравнение с когато пробвате да ги отбраните от сложен диалог. Това е уязвимост.

2. Те са уверени, само че не и арогантни

Хората нормално търсят уверени водачи, тъй като увереността е заразна и ни оказва помощ да имаме вяра, че ни предстоят велики неща. Работата на шефа е да следи увереността да не се трансформира в надменност и цинизъм.

Увереността идва от вярата във вашите качества и знанието до къде се простират техните граници. Когато загубите визия за действителността, стартирате да мислите, че можете да извършите неща, които не са във вашите благоприятни условия. Изведнъж всичко стартира да се върти към вас. Тази надменност нормално се трансформира в повода чиновниците ви да изгубят доверието си във вас.

Великите водачи са уверени, само че и скромни. Техните достижения и позиция не ги карат да мислят, че са по-добри от всички останали. Те не се опасяват да запретнат ръкави и да си изцапат ръцете, когато е належащо. Те не в никакъв случай не желаят от чиновниците си да вършат нещо, което самите те не са склонни да създадат.

3. Те са мощни, само че не и груби

Преди да последват един водач, хората желаят да схванат дали той е мощен и съдбоносен. Те се нуждаят от водачи, които не се опасяват да поемат опасности, водачи, които могат да вземат трудни решения и да слагат благосъстоянието на екипа си преди всичко. Те търсят водачи, които няма да се скрият, когато нещата не вървят добре.

Много шефове бъркат грубото и контролиращото държание с демонстрация на мощ. Те мислят, че упражняването на мощен напън и надзор ще накара чиновниците им да бъдат по-лоялни и отдадени на работата. Вие не показвате мощ, когато принуждавате хората да вършат това, което желаете, а като показвате, че може да се справите с всяка компликация, пред която се изправяте.

4. Дават образец, без да проповядват

 
Великите шефове вдъхват доверие и удивление със своите дейности, а освен с думите си. Много водачи споделят, че честността е извънредно значима за тях, само че най-хубавите водачи демонстрират честност всекидневно. Най-добрият метод да накарате вашите чиновниците да се държат по избран метод е като самите вие демонстрирате мечтаното държание.

5. Намират баланс сред работата и заниманието

Има доста шефове, които знаят по какъв начин да се забавляват. За страдание, това постоянно оказва отрицателно въздействие върху техните резултати. Освен това, за всеки началник, който отдава прекомерно доста внимание и време на веселбата, има най-малко един, който въобще не знае по какъв начин да се забавлява.

Компаниите се нуждаят от положителни и уравновесени водачи, които да знаят по какъв начин да стимулират своите чиновници да дадат най-хубавото от себе си в работата, само че също по този начин и да им разрешават да забавят темпото в подобаващия миг, с цел да отпразнуват постигнатото и да изтърван напрежението. Този баланс предотвратява прегарянето и усъвършенства продуктивността.

6. Създават персонални връзки

Дори в една препълнена стая, положителните водачи поддържат връзка с останалите по подобен метод, че ги карат да се усещат все едно са единствените в стаята. Добрите водачи поддържат връзка на доста персонално и прочувствено равнище, тъй като те в никакъв случай не не помнят че пред тях има човешко създание, което изисква тяхното внимание и почитание.

7. Знаят по какъв начин да дават противоположна връзка

Само един в действителност методичен и прочувствено образован водач може да даде обратна връзка, която е точна и справедлива, само че в същото време с това и вдъхновяваща и мотивираща. Добрите водачи знаят по какъв начин да вземат поради възприятията и мнението на своите чиновници и да им предадат тактично посланието, което би трябвало да чуят, с цел да станат по-добри.

 
8. Те са великодушни

Добрите водачи споделят заслугите и славата за постигнатото със своите чиновници и се радват на техните триумфи също толкоз, колкото на своите лични. Те желаят да вдъхновят своите чиновници да реализират персоналните си цели и фантазии, освен тъй като това ще направи екипа по-успешен, а и тъй като те просто се интересуват от благополучието хората.

*Травис Брадбъри, създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР