Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите

...
Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите
Коментари Харесай

Дали наистина е вредно да нагряваме храна в микровълновата печка

Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите фурни. Днес те могат да се видят в съвсем всяка кухня, а ние сме привикнали да затопляме храната си в тях, без да използваме печката или тигана.

Това улеснява доста човек и му икономисва време. Просто пускаш храната за 1-2 минутки и тя към този момент е подготвена за консумация.

Това е доста комфортно, само че какъв брой нездравословна е в действителност тя? Вероятно сте чували, че микровълновата фурна излъчва рискова радиация, че храната, сложена в нея става нездравословна и още доста.

Много хора въобще не схващат по какъв начин тъкмо се нагрява храната. За елементарните хора микровълновата фурна остава загадъчна кутия, която трансформира студените артикули в горещи.

Въпреки обстоятелството, че това най-просто изложение е вярно, то не споделя нищо за самия механизъм за отопление и тази несигурност е страшна за доста хора. 

Учените разрушиха няколко мита, свързани с микровълновите печки. Ето кои са те:

Мит номер 1. Опасна радиация

Въпреки обстоятелството, че думата " радиация " ужасява доста хора, радиацията, употребена в микровълновата печка е много безвредна. В края на краищата, както към този момент знаете, единственото нещо, което може да направи, е да накара поляризираните молекули да осцилират и да се нагреят. Това е друго от радиоактивното излъчване, което води до разрушение на молекули и атоми. Микровълновата радиация оставя структурата на молекулите непроменена, тъй че е изцяло безвредна.

Мит номер 2. Не можете да бъдете покрай работеща микровълнова фурна

Микровълновата радиация има слаба проникваща мощ и елементарно се задържа даже от тъничък пласт метал. Ето за какво стените на микровълновите фурни нормално са направени от метал. В тази обстановка, главният източник на " приключване " на радиация е вратата на печката, тъй че е добре да сте сигурни, че тя е компактно затворена. Всички модерни микровълни автоматизирано се изключват, когато вратата е отворена, тъй че рискът от излагане на радиация е най-малък.

Мит номер 3. Микровълновата фурна прави храната нездравословна

Известно е, че топлинната обработка води до понижаване на наличието на витамини и други потребни субстанции: Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от обработените. Въпреки това, микровълновата печка има малко преимущество: Тъй като продуктите в нея се подготвят по-бързо, витамините се съхраняват по-добре. Например, това е правилно за витамин В12.

Освен това изследванията демонстрират, че при готвене в микровълнова фурна множеството от водоразтворимите витамини (като В1, В2, фолиева киселина) са по-добре непокътнати. Това се дължи на обстоятелството, че в микровълновата фурна продуктите се подготвят без потапяне във вряща вода, която " измива " някои от витамините.

Няма причина да се счита, че потреблението на микровълнова фурна може да ви навреди (и даже противоположното, в някои случаи ще бъде по-полезно). Въпреки това, трябва да запомните няколко елементарни защитни ограничения, които ще ви оказват помощ да употребявате безвредно микровълновата печка.

Предпазни ограничения

Уверете се, че вратата остава в положително положение и е компактно затворена. Така ще избегнете приключването на радиация на открито.

Не използвайте евтини пластмасови съдове. При нагряване могат да отделят нездравословни субстанции. Най-добре е да се употребяват съдове от стъкло и керамика.

Внимавайте при нагряване на течности в микровълновата печка. В него те могат да се нагреят над точката на шупване. Внимателно отстранявайте течности от микровълновата печка.

Изследванията за сигурността на микровълните, провеждани от държавни организации и специалисти от разнообразни страни, демонстрираха, че готвенето в микровълнова фурна е освен безвредно, само че и комфортно.

Затова можете умерено да продължите да употребявате микровълновата си печка и да не се тревожите нито за „ нездравословна радиация “, нито за други плашещи предизвестия./ Zdrave.to

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР