Много речи на успешни предприемачи пред абсолвенти могат да бъдат

...
Много речи на успешни предприемачи пред абсолвенти могат да бъдат
Коментари Харесай

Случаите, в които „Следвайте страстта си!“ не е полезен съвет

Много речи на сполучливи бизнесмени пред абитуриенти могат да бъдат систематизирани с една фраза: „ Следвайте пристрастеността си “. Макар че като цяло това е добър съвет, той носи със себе си и дефекти, споделя Ерин А. Чех, помощник по социология в Университета на Мичиган и създател на „ The Trouble with Passion: How Searching for Fulfillment at Work Fosters Inequality “.

„ Принципът на следването на пристрастеността допуска, че най-хубавият метод да се избегнат неприятните аспекти на работата е да занимавате в професионален проект с нещо, което обичате. Този принцип обаче има и тъмна страна. Той оказва помощ да се легитимира претоварването и незадоволителното възнаграждение, като в това време ускорява класовата, расова и полова сегрегация, както и финансовото неравноправие “, споделя тя.

Според Чех хората, изключително тези с висше обучение, осъзнават упованията на работодателите за дълги работни часове и безгранична отдаденост към компанията. „ Те си мислят: „ По-добре е да обичам това, което върша, тъй като ще извозвам доста време в тази активност “. Това е проблематичен метод на мислене по редица аргументи “, твърди тя.

На първо място, „ следването на пристрастеността “ допуска, че човек разполага с мрежа от контакти в мечтаната сфера на работа и че по някакъв метод е подсигурен финансово и може да си разреши да отдели време за неплатен стаж, с цел да бъде позволен до мечтаната си месторабота.

„ Може да имате потребност от контакти, които да ви оказват помощ да се доберете до мечтаната работа. С такива мрежи нормално разполагат единствено хора от междинната и горната междинна класа. Ако представяме „ следването на пристрастеността “, като нещо, което всеки човек би трябвало да си слага за цел, без значение от неговия генезис, ние просто затвърждаваме социоикономическите неравенства, присъщи за тази идея. Не всички могат да трансфорат своята пристрастеност в постоянна работа с добро заплащане “, споделя Чех.

По думите й концепцията за следването на пристрастеността усилва неравенството и на културно равнище.

„ Ако съм разпален по работата, която правя, и се отправям към сфера, в която вероятността от претоварване е по-висока, то аз регистрирам тъкмо в упованията на работодателите “, споделя Чех.

Според Чех работодателите не търсят сходни чиновници само с вярата, че те ще се оправят по-добре с работата, само че и тъй като имат вяра, че те ще работят повече и по-здраво без да желаят покачване на заплатата.

Тя споделя, че някои сектори и при някои специалности се следи особена обвързаност на служащите към работата. „ В академичната среда заплахите от мощна обвързаност са извънредно забележими. От аспирантите се чака да работят дълги часове и да са изцяло отдадени на работата, която правят за техните професори “, споделя тя.

Страстта и пандемията

Пандемията от COVID-19 даде нова мощ на концепцията за „ следването на пристрастеността “, защото доста хора страдат от бърнаут и вземат решение да изоставен работното си място, с цел да се занимават с нещо, което обичат. Докато е анализирала редица прочувания за книгата си, Чех е открила, че високообразованите служащи, които са изгубили работата си или са били пуснати в дълготраен насилствен отпуск, са по-склонни да имат вяра, че би трябвало да следват пристрастеността си, от тези, които са запазили работата си.

„ Много от тях си мислят: „ Животът е къс, за какво да не върша това, което обичам? “ Напълно ги разбирам, само че мнението ми е, че нещото, което обичате, не би трябвало да бъде ограничавано единствено до работната среда “, споделя Чех.

По-добрият метод да изберете вашата кариера

Ако сте наясно с минусите на правилото за следването на пристрастеността, няма по какъв начин да не си зададете въпроса: „ Какво мога да направя вместо това? “. Чех поучава да търсите баланс сред напъните, които влагат в работата и времето, което отделяте за вашето семейство и другари, както и за вашите занимания.

„ Изберете работа с ясно и предвидимо работно време. Това може да ви донесе повече задоволство от живота, вместо работата върху нещо, по което сте запалени, която обаче не ви оставя време за вашите други ползи и занимания “, споделя Чех.

Намирането на смисъл отвън работата носи и спомагателни изгоди, най-много способността да се справяте с промени. „ Може да останете без работа или пък промишлеността ви да се промени фрапантно по някакъв метод. Голяма част от вашата еднаквост може просто да се изпари, в случай че е обвързвана толкоз неотлъчно с работата “, прибавя тя.

Стефани Воза  за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР