Много приятели, които работят в железниците, смятат, че имам по-голям

...
Много приятели, които работят в железниците, смятат, че имам по-голям
Коментари Харесай

Това е пловдивчанинът с най-интересно хоби

Много другари, които работят в железниците, считат, че имам по-голям парк от този на БДЖ “, споделя Николай Анев. Дори и леко да преувеличават, скоро изказванието им ще стане истина – от години държавните железници съкраващат линиите, режат на скрап и разпродават техниката. В същото време Николай непрестанно се снабдява с нови локомотиви и вагони. Вагоните в сбирката на пловдивския автомонтьор към този момент клонят към 500, а локомотивите са над петдесет.

Николай се е запалил по железопътния моделизъм на 7-годишна възраст и към този момент над 30 лета строи дребни гари, линии, къщи и цели градчета, измежду които тракат влакчетата. Макетите са умалени версии на вагоните и локомотивите в мащаб 1:120. Всичките са копия на машини, които се движат по релсите на Европа.

По предписание запаленият по моделирането човек построява цялата инфраструктура и може да й се радва известно време. След това я скапва и стартира изначало. Преди година Николай е почнал да построява нов град с шест железопътни гари.

„ Дотук съм приключил едвам 5% от работата, ще са ми нужни още 3-4 години, с цел да приключа “, отбелязва той. Според направения от него архитектурен проект всеки трен би трябвало да обикаля 15 минути преди да стигне до още веднъж до началната точка.

Какво споделя Николай Анев за забавното занимание, което има - вижте във видеото:



„ Вижте – в тази къщурка живее една красавица. Винаги когато влакът мине около нея, надува свирката. Това е бит на машинистите – да подсвирнат, когато видят красива жена “, изяснява той пред PlovdivTime.bg . Човечетата в неговия град са високи 1 см. Има улици, зеленина, всевъзможни публични и жилищни здания, даже пожарна с няколко коли и екип пожарникари.

Вагоните и локомотивите са немско, австрийско, швейцарско, чешко и унгарско произвеждане. „ Най-интересни са товарните вагони – при тях имитацията е стопроцентова “, показва автомонтьорът.

Той е съумял да възпламени по екзотичното занимание и щерка си Валерия. „ Напоследък майка й не дава да идва, тъй като било студено, само че тя има огромно предпочитание да взе участие. Понякога ме кара да нося у дома макети на здания, които сглобява “, добавя той. По железопътния моделизъм се увлякъл и един съученик на Валерия – Златан, който също не пропуща случай да поиграе с дребните влакчета.

Николай проектира градчетата и гарите по собствен усет. „ Дъщеря ми ми споделя: „ Тате, ти пък нещо си сънувал тази нощ и в този момент отиваш да го направиш “, смее се той. Николай от време на време пътува с влакове из Европа, с цел да усети онлайн по какъв начин возят уголемените копия на неговите мънички влакове.

Притежателят на една от най-големите сбирки в България мечтае да открие Музей на железопътния моделизъм в Пловдив. „ Единственото належащо изискване е някой да обезпечи огромно помещение с високи тавани и ще го създадем. Към музея може да се учреди и училищен кръжок “, изяснява Николай Анев.

Хобито на влакчетата увлича от ден на ден хора в страната, а в някои от европейските страни броят на колекционерите е забележителен. След запалените попадат даже солидни членове на обществото, мастити предприемачи и политици. Този феномен идва да затвърди максимата: „ Момчетата в никакъв случай не порастват. Само цената на играчките им пораства ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР