Много по-голям е рискът да се установи имунен дефицит в

...
Много по-голям е рискът да се установи имунен дефицит в
Коментари Харесай

Доц. Михайлова: Имунните дефицити са обратими, когато са диагностицирани навреме

„ Много по-голям е рискът да се откри имунен недостиг в детска възраст. Обикновено това са деца, които постоянно боледуват, т.е. прекарват повече от една пневмония на година, над 4 пъти за година инфекции на ушите, инфектиране на синусите над 2 пъти на година “. Това сподели пред Българска национална телевизия имунологът доцент Снежина Михайлова във връзка проведените профилактични прегледи от лечебни заведения в страната във връзка със Световната седмица на първичните имунни дефицити.

По думите й други присъщи признаци за имунни дефицити са закъснение на растежа на детето, мъчно повлияване от антибиотици, развиване на гъбични инфекции и чести хоспитализации, както и автоимунните и злокачествените болести.

„ В някои случаи честото боледуване от вирусни инфекции е сигнал за примитивен имунен недостиг и тогава е добре да се потърси мнението на експерт и да се създадат характерни проби “, сподели още доцент Михайлова.

Тя посочи, че най-често имунните дефицити се унаследяват от двамата родители, а още при раждането се прави скрининг за този проблем. „ Процесът е изцяло обратим, когато е диагностициран в точния момент. Основните лечения са използване на терапия с човешки имуноглобулин, трансплантация на стволови кафези и генните лечения “, сподели още доцент Михайлова.

Придобитият имунен недостиг се среща при пациенти с диабет, злокачествени болести, ендокринни болести и това е изцяло решим проблем, стана ясно още от думите ѝ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР