Много пловдивчани вече реагират на смяната на статута на ателиетата,

...
Много пловдивчани вече реагират на смяната на статута на ателиетата,
Коментари Харесай

Читател пита: Живея в ателие, трябва ли да сменям статута му

Много пловдивчани към този момент реагират на промяната на статута на ателиетата, които oфициaлнo ca cъc cтaтут на жилищa. Промяната стана факт след промени на Закона за устройство на територията, признат от 44-тото Народно заседание на 27 януари 2021 година

С нея действително стопират продажбите на парцели, които се водят ателие по документи, само че в тях се живее - те към този момент ще би трябвало да са вписани като жилища и да дават отговор на всички условия за такива.

Какво става с към този момент населяваните ателиета, които са издигнати и се употребяват. Или смяната касае единствено новорегистрираните, пита госпожа Новакова. Тя настоявам, че е наблюдаващ на обстановката, не пострадал. Дамата обаче се занимава с парцели и доста от клиентите ѝ нямат отговори на редица въпроси: примерно, в случай че искаш да ползваш ателието като жилище, би трябвало ли да сменяш предназначението му? Какви документи се изискват в тази ситуация и какъв ток ще се заплаща - битов или индустриален? „ Каква е логиката в една кооперация от 5 етажа всички да имат адресна регистрация, единствено тези на V етаж да не могат да се записват, тъй като живеят в ателие? “, пита още Новакова.

„ Тези разпореждания се ползват за новите процедури по издаване позволение за градеж и визите, т.е. те не засягат към този момент съществуващи положения “, изясняват от адвокатско сдружение „ Бакалова и Дамянов”, правна адвокатска фирма, профилирана в региона на вещното право, устройството на територията и кадастъра.

Новите промени са толкоз „ пресни”,

че объркват даже локалните администрации. От надзорните компании в Пловдив споделят, че сега във всеки от регионите на Пловдив им дават друг отговор на въпроса: с какви документи може да стане „ трансформацията “ от ателие в жилище. Адвокати пък изясняват, че кардинално няма проблем да се употребява ателие за жилищни потребности, само че жителите би трябвало да помислят по няколко значими въпроса. Първо - за ателиета няма данъчно облекчение. Нямате право на адресна регистрация в ателие, което основава проблеми при записването на децата в учебни заведения и детски градини. Когато живеете в ателие, което на процедура не е фамилно жилище, е допустимо да ви откажат монтиране на двутарифен електромер - битов клиент.

На процедура сега множеството парцели, които не покриват условията за жилища, се продават като ателиета, защото условието за тях е само да имат хигиеничен възел, изясняват специалисти. Това е и повода в новото строителство да има толкоз доста ателиета. До 2017 година за тях не се изискваше да има и опция за покупка на гараж или паркомясто, каквото за жилищата е наложително. Ето за какво доста хора избраха да купят ателие вместо жилище. Особено примамлива за тях е

ниската цена - това е първият коз,

който ги притегля. Жилище или ателие - къде са разликите? За да има статут на жилище, един парцел би трябвало да дава отговор на редица условия - примерно да има независим вход, минимум едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът би трябвало да разполага и със складово помещение, което може да бъде както в него, да вземем за пример килер или склад, или някъде в постройката - като мазе или таванско помещение. Според настоящия досега закон е възможно пространствата да бъдат пространствено свързани, като се изключи тоалетни и бани. Освен това едно жилище не би трябвало да гледа на север.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР