Много пациенти с пневмония COVID-19 се нуждаят от механична вентилация

...
Много пациенти с пневмония COVID-19 се нуждаят от механична вентилация
Коментари Харесай

Как механичната вентилация на дробовете спасява живота при вирус

Много пациенти с пневмония COVID-19 се нуждаят от механична вентилация на белите дробове. Как работят вентилационните апарати и за какво те мощно липсват по време на пандемията на ковид.

COVID-19 визира основно долните дихателни пътища и при 20% от хората, инфектирани с вируса SARS-CoV-2, той прониква надълбоко в белите дробове. В същото време положението на пациента бързо става сериозно и най-тежките случаи би трябвало незабавно да бъдат настанени в отделението за интензивно лекуване и да бъдат свързани с устройства за механична вентилация (УМВ).
В Италия и Испания, най-засегнатите от ковид страни, лечебните заведения постоянно не могат да се оправят с притока на пациенти: няма задоволително места в интензивното поделение с „ вентилатори “, както лекарите назовават УМВ, заради което лекарите би трябвало от време на време да вземат решение кой има по-големи шансове да оцелее.

Кога е нужна механична вентилация?

Изкуствената вентилация е нужна в случаите, когато белите дробове към този момент не могат да вдишват задоволително О2 и издишват въглеродния диоксид, събран в тях. В този случай вентилаторите поемат функционалностите на дихателната система.
Навременната връзка с „ вентилатора “ усилва оптимално възможностите за оцеляване. Ако човек, който е спрял дишането, не е обвързван с УМВ, вътрешните му органи престават да се доставят с О2. Скоро по-късно сърцето стопира да бие, кръвоснабдяването стопира и в границите на няколко минути пациентът умира.

Как работят вентилаторите?

Принципът, по който работят вентилаторите, се назовава вентилация с позитивно налягане. Те изпомпват кислороден въздух в белите дробове и изпомпват течност от тях. Звучи просто, само че в реалност това е комплициран развой. Съвременните вентилатори имат доста разнообразни режими на вентилация, които се употребяват според от съответната обстановка.
Когато употребявате вентилация с следена налягане (Pressure Controlled Ventilation,PCV), вентилаторът (респиратор) основава несъмнено равнище на налягане в дихателните пътища и белодробните алвеоли, тъй че те да могат да всмукват допустимо най-вече О2. Щом налягането доближи заложената оптималната граница, стартира режимът на издишване. Така респираторът се грижи за целия дихателен развой на пациента.

Какво усещат пациентите при механична вентилация?

Има два типа механична вентилация: инвазивна и неинвазивна. При неинвазивното изкуствено дишане се слага компактно прилепваща маска върху лицето на пациента, през която въздухът навлиза в белите дробове благодарение на вентилатор. В този случай човек резервира всички естествени функционалности на дихателните пътища.
За осъществяване на инвазивна вентилация на белите дробове пациентът се интубира – тръба се вкарва в трахеята през носа или устата. В някои случаи се прави хирургична интервенция, наречена трахеотомия: лекарят прави дребен прорез в долната част на шията, с цел да отвори трахеята, в нея се слага тръба и по-късно вентилаторът се свързва с нея.
Хората, свързани с „ вентилатор “, не могат нито да приказват, нито да ядат, нито да пият: би трябвало да бъдат изкуствено хранени през тръбата. Тъй като инвазивната вентилация в допълнение също е много мъчителна, пациентите нормално се вкарват в изкуствена кома благодарение на упойка.

Защо няма задоволително вентилатори?

На фона на бързото разпространяване на ковид търсенето на УМВ по целия свят внезапно се усили. Броят на местата в отделенията за интензивно лекуване в множеството страни не е предопределен за непрестанно увеличаващ се поток от пациенти, които по едно и също време се нуждаят от механична вентилация.
В същото време актуалните високотехнологични УМВ, чиято цена от време на време доближава 50 хиляди евро, не могат да бъдат закупени в най-кратки периоди. В света има единствено няколко производители на вентилатори и EКMO устройства – екстракорпорална мембранна оксигенация, която може да обогати кръвта с О2, с други думи, да работи като изкуствени бели дробове.
В момента тези компании са нараснали оптимално индустриалния си потенциал, само че изпитват усложнения с доставките – в това число консумативи, като дихателни тръби и канюли.
Проблеми с грижата за пациенти с тежки признаци на COVID-19 и тяхното лекуване също могат да зародят заради неналичието на дипломиран личен състав, който може да работи с вентилатори в отделения за интензивно лекуване.

Каква е обстановката с механичната вентилация в Германия?

В Германия места в отделения за интензивно лекуване – по този начин наречените „ реанимационни кревати “, оборудвани с вентилатори, има в 1160 лечебни заведения. Общо в страната има към 28 хиляди такива кревати. Това значи, че като се вземе поради общото население от почти 80 милиона души, в Германия има почти 34 кревати на 100 000 поданици. Това е много над междинното за Европа. И по този начин, в Италия с население от към 60 милиона души на 100 хиляди поданици има 12 „ кревати за реанимация “. В Холандия този брой е още по-нисък – единствено 7 места на 100 хиляди души. Подобна е обстановката и в скандинавските страни.
Също по този начин си коства да се означи, че заради внезапното увеличение на броя на пациентите с пневмония COVID-19, доста лечебни заведения в Германия към този момент са изоставили множеството планувани интервенции. Това решение разрешава на пациенти с тежки признаци на коронавирусна зараза да бъдат обезпечени спомагателни вентилационни устройства от операционните зали. Освен това се подхващат всички ограничения за увеличение на броя на вентилаторите допустимо най-скоро. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР