Много отдавна Средиземно море е било известно като Средно море,

...
Много отдавна Средиземно море е било известно като Средно море,
Коментари Харесай

Регионът на Средиземно море – от просто географско понятие до жизненоважен субект

Много от дълго време Средиземно море е било известно като Средно море, тъй като от епохи е осигурявало главното средство за връзка сред империите и цивилизациите. Днешното Средиземно море си възстановява огромна част от това историческо завещание.

Неограниченият капацитет на района беше напълно оголен по време на шестата тристранна среща на върха сред Кипър, Гърция и Израел, която се състоя в Ерусалим предходната седмица. Срещата беше изключително забележителна, защото Съединените щати, представлявани от държавния секретар Майк Помпео, също участваха за първи път.

Американските стратегически ползи са изправени пред провокации към източния средиземноморски басейн. Разделението сред шиити и сунити, докара до още по-дълбоки разтърсвания в Близкия изток, с присъединяване на държавни и недържавни участници.

Турция – в миналото пример на непоклатимост и източник на огромен оптимизъм за мнозина на Запад – става все по-авторитарна и ненадеждна. Ръководството на президента Реджеп Ердоган трансформира външната политика на „ нулеви проблеми със съседите “ в такава, в която Анкара има нула съседи, с които няма проблеми.

Две взаимосвързани рецесии, едната икономическа и другата, обвързвана с миграцията, раздрусаха Европейския съюз, започвайки с държавите-членки по Средиземноморието.

Изправени пред невиждан брой външнополитически рецесии, Съединени американски щати рискуват да бъдат прекомерно слаби, с цел да отговорят съответно на провокациите в района и да защитят американските ползи. Именно тук влизат Израел, Гърция и Кипър.

Първо, има ценностна съгласуваност – в американски народен интерес е да бъдат подкрепяни общества с еднообразно мислене. Твърде дълго Вашингтон трябваше да притегля страни със съмнителни демократични полезности за свои сътрудници в района. Този тристранен съюз от солидни западни демокрации унищожава формата.

Второ, Кипър, Гърция и Израел дават значими активи за ползите на Запада в региона на сигурността. Всяка страна към този момент сама е съдействала значително, само че възходящото съдействие и съгласуваност в битката с тероризма, противодействието на разпространяването, търсенето и спасяването и морската сигурност отварят последващо равнище, в което Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа ще станат по-безопасни.

Морската база на Сауда Бей в Гърция и английските бази в Кипър вършат тези страни изключително скъпи за западните ползи в региона на сигурността и разширението и в двете страни може да разреши на Съединени американски щати, в случай че е належащо, да понижат зависимостта си от базата Инджирлик в нестабилната Турция. Междувременно стратегическата връзка сред Съединени американски щати и Израел е дълбока и широкообхватна.

И най-после, откритите наскоро огромни залежи на природен газ и амбициозни проекти за нови подводни газопроводи. Американските компании – Noble и ExxonMobil – към този момент са най-значимите играчи в изключителните стопански зони (ИИЗ) на Израел и Кипър. Само преди три седмици ExxonMobil разгласи третото най-голямо находище на газ в света през последните две години край крайбрежията на Кипър.

Комбинирането на това изобретение със съществуващите вложения на Noble в израелските и кипърските ИИЗ, находището Зор в Египет и всичко, което произтича от идното изследване в района от ExxonMobil, Total и Eni, може да има значими геополитически, екологични и стопански последствия. Тези запаси могат да бъдат доставени на европейските пазари посредством планувания газопровод EastMed, което прави западните демокрации съществени участници в енергийната политика на района.

В кратковременен проект тези залежи на природен газ ще оказват помощ на страните от Източното Средиземноморие да преминат от суровия нефт като източник на произвеждане на електрическа енергия и биха могли да дават стопански тласъци за страни като Кипър, Египет, Гърция и Йордания, които излизат от икономическа рецесия или, във всеки различен случай, имат належаща потребност от подтик. Освен това те обезпечават опция на рисковата взаимозависимост от съветския газ, освен за страните от Източното Средиземноморие, само че и за Балканите и Италия.

В дълготраен проект дипломацията в региона на енергетиката има капацитета да трансформира Източното Средиземноморие от просто географско предопределение до жизненоважен политически и стопански индивид. Отдавна твърдим, че природният газ от Източното Средиземноморие може да бъде „ стомана и въглища от 21-ви век “, припомняйки основата на основата на днешния Европейски съюз.

Точно както взаимозависимостта сред въглищата и стоманата оказа помощ да се постави завършек на вековните спорове в Западна Европа, силата и електричеството биха могли да стартират да отдалечават Източното Средиземноморие от ерата на войни, тероризъм и неустановеност.

Този капацитет беше явен, когато при започване на годината в Кайро се състоя първият годишен конгрес за газ от Източно Средиземноморие, сформиращ сходна на ОПЕК институция, обхващаща Кипър, Египет, Гърция, Израел, Италия, Йордания и палестинците.

Съединени американски щати се нуждаят от надеждни съдружници и за пръв път в историята на района могат да разчитат най-вече на тези, които споделят ползите и полезностите им. Гърция, Кипър и Израел са мощни сътрудници, които могат да лимитират злокачествените въздействия в този район и в по-широкия Близък изток.

Вашингтон би трябвало да задълбочи американското присъединяване в тези тристранни срещи на високо ниво. И администрацията, и Конгресът, които към този момент имат конгресен гръцко-израелски алианс, би трябвало да проучат превръщането на тристранното съдействие в четиристранно партньорство.

По-стабилно, енергийно-независимо и интегрирано Източно Средиземноморие ще промени играта в тази жизненоважна част на света и може да послужи като модел за бъдещо трансгранично развиване надалеч оттатък.

————————————————– —————————–

Анализ на Енди Земенидес, изпълнителен шеф на Гръцко-американския съвет за лидерство; Дейвид Харис, основен изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет (AJC).

Тази публикация е оповестена взаимно с Times of Israel.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР