Много от заповедите на МЗ може да бъдат обявени за

...
Много от заповедите на МЗ може да бъдат обявени за
Коментари Харесай

Д-р Петрова: Тепърва ще има дела заради COVID мерките

Много от заповедите на Министерство на здравеопазването може да бъдат оповестени за оскъдни

Според доктор Мария Петрова всеки бизнес, който е бил стеснен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от страната

"Заради грешките на Министерство на здравеопазването по време на цялата пандемиядържавата ще понесе огромна отговорност. Всеки може да търси вреди за незаконосъобразните актове, които са издавани. Голяма част от заповедите на министрите на опазването на здравето са точно такива и част от тях може да бъдат прогласени за оскъдни. Всеки един бизнес, който е бил стеснен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от страната ". Това съобщи доктор Мария Петрова, експерт по здравно право, в ефира на "Твоят ден " по NOVA NEWS.

"Текстът за промени в Закона на здравето е юридически необразован. Трябваше с разпоредба да се основат правила за деяние при пандемия. Не можем да разчитаме на политическата уместност на министър на опазването на здравето. Всичко се прави в последния миг и се опитваме да запушим пробойни, тъй като корабът от дълго време потъва. Експертното мнение не се цени, а за сметка на това гледаме да сме политически угодни ", уточни юристът.

По думите ѝ политическите дрязги и спорове заместват концепцията да се опази публичното здраве. Д-р Петрова предложи и решение.

"Максимално бързо въвеждане на електронно опазване на здравето, с цел да имаме правилни данни, въз основата на които да вършим разбори. След това да се изготви добра нормативна база, която да изхожда от общото към частното ", прикани специалистът.

Според нея разделянето на майки с деца и затваряне на магазини в Шанхай звучи неуместно.

"Трябва постоянно да си даваме сметка дали тази Коронавирус мярка не вреди повече, в сравнение с оказва помощ. Да ограничаваме свободното напредване не мога да кажа, че е законосъобразно - то нарушава човешките права. Вероятно в китайското законодателство е разрешено, само че у нас не може да се случи ", разяснява тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР