Много от туристите идват в Амстердам само за да консумират

...
Много от туристите идват в Амстердам само за да консумират
Коментари Харесай

Амстердам не иска туристи, които идват само заради канабиса

Много от туристите идват в Амстердам единствено с цел да употребяват канабис. Но управляващите не желаят толкоз доста хора, които се разхождат пияни и дрогирани из града. Затова са замислили промени.

Амстердам е прелъстителен за мнозина - за елементарни туристи, за фенове на културата или развлеченията. Благодарение на това нидерландската столица, която няма и един милион поданици, посреща годишно съвсем 18 милиона посетители от чужбина. Сред тях обаче, както показва кметицата Фемке Халсема, която е от Зелената партия, има мнозина, които не се интересуват от прелестите на остарелия град, каналите или музеите.

„ Особено в центъра на града се срещат прекалено много туристи, пристигнали единствено поради канабиса “, показва кметицата. Те идват само, с цел да посетят някой " кофишоп ", тъй като там легално може да се закупи марихуана за персонална консумация. „ Това буди неодобрение и крие опасности от повече проблеми и престъпност. “

Амстердам се забави

Макар предходната година пандемията да понижи броя на туристите значително, пияните британци и тълпите от гръмогласни младежи, обикалящи квартала на алените фенери, са от дълго време бодил в очите на градските управляващи. Затова градските управляващи, дружно с полицията и прокуратурата, желаят да сложат завършек на наркотуризма в града.

Предвидено е " кофишоповете " да бъдат към този момент налични единствено за нидерландците, които могат да се легитимират със особено „ позволение за канабис “. В другите нидерландски градове това от дълго време е реалност – единствено Амстердам се забави, тъй като се притесняваше, че възбраните могат да подтикват незаконната търговия с канабис.

Както демонстрират обаче настоящите изследвания – доста туристи въобще няма да тръгнат за Нидерландия, в случай че нямат достъп до " кофишоповете ". Тогава ще останат единствено тези гости, които по този начин или другояче са постоянно добре пристигнали, споделя кметицата.

„ Амстердам е интернационален град и на драго сърце посрещаме туристи “, акцентира Халсема. „ Но бихме желали туристите да идват поради благосъстоянието на града и културните му обекти, а не, с цел да се напият или дрогират. "

Кофишоповете да намалеят на половина

В момента в Амстердам има 166 " кофишопове ". Но преди 20 години те са били над 280. Ако така наречен „ канабисни “ туристи спрат да посещават града, към 70 " кофишопа " ще бъдат изцяло задоволителни за обслужване на локалния пазар – пресмятат от администрацията.

Предложението на Халсема би трябвало обаче да бъде утвърдено от градския съвет. След което ще мине най-малко една година или повече, до момента в който проектите фактически бъдат приложени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР