Много от пациентите с хипертония вероятно са забелязали, че при

...
Много от пациентите с хипертония вероятно са забелязали, че при
Коментари Харесай

Ето как алкохолът влияе върху кръвното налягане

Много от пациентите с хипертония евентуално са забелязали, че при високо кръвно налягане може да помогне алкохолът. Подобно лекуване обаче не би трябвало да го смятате за панацея за заболяването, тъй като то е доста рисково в дълготраен проект.

У нас да вземем за пример е постоянно срещано мнението измежду възрастните: “Имам високо кръвно, затова пиенето на 100-200мл. домашна ракия вечер ми оказва помощ, като го понижа ”. Но това е безусловно неправилно.

Първо, 100-200мл. домашна ракия, което е покрай “умерения банкет ” за българина е прекомерно. Това е 2 до 4 пъти повече от препоръчните горни граници за мъже и 4 до 8 пъти повече от тези за дами.

Защо налягането понижава
За да разберем за какво след потреблението на алкохол понижава налягането, е належащо да се разбере по какъв начин то се усилва. Хипертонията зависи от съдовете: когато стените им се стесняват, налягането върху тях се усилва, тъй като на кръвта е мъчно да се движи в тялото. Нарушено е кръвообращението. Когато човек употребява алкохол, стените на същите съдове се уголемяват от такава експозиция. Тогава кръвното налягане в действителност понижава, само че това не е за дълго.

Какво се случва по-късно
Най-опасното нещо стартира да се случва откакто алкохолът влезе в кръвта. След като черният дроб преработи нездравословните субстанции и токсините, съдовете стартират да се стесняват още повече. Ето за какво налягането още веднъж се покачва. А към този момент този признак води до най-страшното - инсулт.

Опасност
Лекарите не просто споделят, че при хипертонията би трябвало да се понижи или отстрани използването на алкохол, според от тежестта на болестта. Особено рисково е дневният банкет на алкохол, тъй като налягането няма време да се върне към естественото, а съдовете непрекъснато се стесняват.

Две чаши не доста мощен алкохол дневно се смятат за естествени, само че даже и те могат да бъдат доста рискови за човек с хипертония. Във връзка с това заболяване се усилва рискът от инсулт, коронарна болест на сърцето и други смъртоносни болести.

Умерените количества се разграничават за мъжете и дамите, както и в другите страни. Под “умерени ” се схваща дневна консумация:

За мъже: до 700мл бира, до 240мл вино, до 50мл корав алкохол

За дами: до 350мл бира, до 120мл вино, до 25мл корав алкохол.

източник: zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР