Много от нашите сънародници във Великобритания са силно разтревожени заради

...
Много от нашите сънародници във Великобритания са силно разтревожени заради
Коментари Харесай

Българите във Великобритания остават неинформирани за Брекзит

Много от нашите сънародници във Англия са мощно разтревожени поради Брекзит, защото не са наясно какво следва да се случи, както и какво е належащо да създадат, с цел да останат в страната. Това стана ясно от разкази на българи, пребиваващи в островната страна, на полемика по тематиката, проведена от омбудсмана Мая Манолова.

Българите в забележителна степен остават неинформирани за процедурата по придобиване на така наречен статут на уседналост, който би им разрешил да запазят своите права и след Брекзит. Хората постоянно не са наясно с процедурата, не знаят периодите за кандидатстване за статута, нито какви документи да подадат. Вероятно това е една от аргументите, заради която до момента молби са подали малко над 54 000 българи от общо към 200 000, за които се счита, че обитават в Обединеното кралство.

Изключително тежък проблем се явява езиковата преграда – кандидатстването е на британски, който много от сънародниците ни не владеят. Спъва ги и неналичието на компютърни умения – някои даже нямат е-поща или не знаят по какъв начин да я употребяват.

Неочаквано затруднение се оказва това, че българската страна не организира осведомителна акция по проблемите на Брекзит у нас. Оказва се, че поради незнаенето на английски много наши сънародници разчитат на българските медии, с цел да се осведомят. А тематиката за практическите усложнения, с които ще се сблъскат обособените жители, когато Англия напусне Европейски Съюз, е доста едва застъпена в българското обществено пространство.

От особена важност според българите в Обединеното кралство е да се ускори взаимоотношението сред техните сдружения и българската страна, което сега считат за доста едва. Критики в тази посока насочи и присъстващият на полемиката евродепутат Илхан Кючюк, съгласно който „ няма координирана държавна политика по тези въпроси “. А националната дипломация ще играе основна роля отсега нататък, изключително при Брекзит без договорка. „ Ако останем единствено на остарялата повърхност – Европейски Съюз да дефинира връзките с Обединеното кралство, ние несъмнено няма да бъдем на печелившата страна “, уточни Кючюк.

Конкретно българите в Обединеното кралство упорстват родните институции да започват осведомителна акция у нас по въпросите на Брекзит. Искат и да се ускори административния потенциал на посолството в Лондон, като се изпратят повече чиновници на външното ни министерство, с цел да оказват помощ на хората. Друга постоянно повтаряна концепция е основаването на гореща телефонна линия, на която сънародниците ни да получават непрестанно информация за Брекзит.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР