Много ми е обидно, излизат измислици, никога не съм се

...
Много ми е обидно, излизат измислици, никога не съм се
Коментари Харесай

Маргарита Хранова: Исках, но не получих персонална пенсия

Много ми е обидно, излизат измислици, в никакъв случай не съм се оплаквала, призна певицата

" Да, желаех да получа лична пожизнена пенсия за заслуги от страната, само че това не се случи ", каза Маргарита Хранова, представена от .

Певицата обори скорошни изявления в медиите, че се жалвала от мизерната си пенсия.

" Втори път излизат тези измислици. Никога не съм се оплаквала от размера на пенсията си ", безапелационна е изпълнителката на безконечния шлагер " Устрем ".

През 2019 година обаче Марги Хранова не попада в листата на ветераните с " огромен принос в културата и изкуството на България ", утвърдени от културното министерство да получават до края на дните си 700 лева лихва за заслугите си към нацията.

Преди 6 години Хранова се пенсионира с 352 лева месечна пенсия. Това е с към 117 лева по-малко от минималната пенсия, даже и след нарастването от 1 юли т.г.

Преди три години Съюзът на музикалните и танцовите дейци издига кандидатурата на певицата за лична пенсия, само че тя още не е получила от Министерството на културата формалното решение с претекстовете за отхвърли.

" Трябва ли човек да грохне, с цел да му дадат подобен тип пенсия, пожизнена. Чувствам се безпределно досадна. Така ми се коства, че е доста обидно, да звъниш и да питаш: " Абе, какво става с тия моите документи ", сякаш просиш някаква премия ", разяснява тогава пред огромна БГ телевизия естрадната звезда.

Одобрените се дефинират от 15-членна комисия към културното ведомство, в която има представители на всички артистични среди.

" Маргарита Хранова не попада измежду тези наградени създатели. Реално работата на тази комисия е в този миг да отдели тези имена, които фактически са създали по този начин, че да имат действителни заслуги за смяната на бранша, в който са показани ", гласи коментарът на Елинка Михайлова, шеф на дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение " към Министерството на културата.

Единствено от думите ѝ обичаната на генерации българи изпълнителка схваща, че не е била приета за създател с " огромен принос към България ".

" В последна сметка аз показах една директория с какви ли не документи за моите заслуги и в един миг разбирам, че не съм утвърдена от комисията. Ок. Много ми е обидно! ", призна преди 3 години Маргарита Хранова.

Припомняме, че персоналните пожизнени ренти от страната бяха основани след поредност репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни реализатори се оказаха без платени осигуровки за повече от 10 години. Причината е, че една част от съответната документи от архива на тогавашната Концертна дирекция е изчезнала, а друга е изгоряла при пожар.

Вежди Рашидов прояви съпричастност към казуса и се изрече, че е " обидно такива хора, дали толкоз доста за българската просвета, нематериалност и нация, да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР