Много македонци са против промяната на името на страната, но

...
Много македонци са против промяната на името на страната, но
Коментари Харесай

Хърватска медия: Българи, гърци и албанци изтриха македонците

Много македонци са срещу смяната на името на страната, само че решението им бе наложено принудително. Не става дума единствено за Гърция, а има още две съглашения в интерес на Албания и България. Македонският народ остана без това, което е най-важно съществуването на страна. Срещу волята на жителите на страната, тя остава без своето име, език и история. Със подписаните от македонските управляващи съглашения със прилежащите страни, тя даде на България историята, името на Гърция и с двуезичието даде на Албания езика си, написа анализаторът Иван Бродич в материал за авторитетния хърватски всекидневник Slobodna Dalmacija, показан без редакторска интервенция от Агенция " Фокус ".
Със 153 гласа „ за “ и 146 „ срещу “, гръцкият парламент ратифицира историческия контракт с Македония за новото име на някогашната югорепублика, с което се поставя завършек на траялия три десетилетия спор, който блокираше пътя на Скопие към НАТО и Европейски Съюз. Искрена поддръжка за страната с новото име – Република Северна Македония, дадоха и европейските водачи.
Най-висшите представители на Европейската комисия поздравиха гръцкия министър председател Алексис Ципрас и македонския му сътрудник Зоран Заев за „ политическа храброст, водачество и отговорност за решение на един от най-трудните разногласия в района “. Ентусиазмът обаче не се споделя от опозицията в двете страни, която провежда голям брой митинги
За това какво значи гръцкото удостоверение на Преспанския контракт за Македония, журналистът от „ Слободна Далмация “ Лола Райт беседва с положителния ценител на страната Иван Бродич, основен редактор и притежател на портала Energy press.
Прехвърлена топка
Както виждаме, гръцкият парламент ратифицира съглашението, което се и очакваше, поради огромния ангажимент на западната дипломация по този план. Следващите стъпки са обмена на документи за ратификация сред двете страни, след което Македония ще осведоми света, че към този момент не съществува под настоящето си име. Трябва да съжаляваме, че това решение няма последствия там, от където потегля всичко - Гърция, която преди 27 години стартира да блокира европейския път на Македония, макар че тази страна беше първата, готова за участие в Европейски Съюз от балканските страни.
Мнозина настояват, че блокадата е направена за западните съдружници и Гърция да попречат на признаването на екзодуса и единствен незачитан геноцид в Европа – този от 1949 година над македонците в Егейска Македония. Не знам дали е по този начин, само че това би могло да изясни, за какво топката на виновността за блокадата се трансферира на страната на Македония и бе осъществено невиждано до момента политическо принуждение в Европа над един народ. Напомням, че на последния референдум огромна част от македонците отхвърлиха смяната на името си, като не се явиха в задоволителен брой, с цел да бъде сполучливо допитването. Насилниците им постановиха решението. Но и това не е най-лошото, настоящето македонско държавно управление подписа и ратифицира още две съглашения.
За кои контракти става въпрос
Единият е за двуезичността на територията на цялата страна, даже там, където няма албанци и това не е належащо, а другият е Софийският, съгласно който Македония се отхвърля от цялата македонска история до 1945 година в интерес на българската история. Известно е извинението на Зоран Заев за това, че назова Илинденското въстание македонско.
Какво противоестествено блудничество е Софийският контракт демонстрира и фактът, че българската книжовност и Църква, както и огромна част от историята, са от Охрид, в границите на Охридската архиепископия и Охридската книжовна школа, университет с три хиляди студенти, съществувал 100 години преди Сорбоната. Същото важи и за Сръбската православна черква, само че това не е тематика на сегашния материал.
Българските права
На България бе предоставено правото да следи учебната стратегия в Македония за осъществяването на Софийското съглашение. Точно като Гърция. Защото в съглашението от Преспа най-лошото не е смяната на името, а премахването на македонското поданство. По-конкретно, поданството ще бъде записано в родителен падеж (граждани на), от учебниците ще бъдат изхвърлени македонските топоними за Пиринска и Егейска Македония, което е същото като да се забрани на хърватите да назовават Беч – Беч.
Да не забравяме, с цел да бъде затулен един геноцид, или каквото и да е, беше направена причинно-следствена инверсия и принуждение против една политическа нация.Именно по тази причина бе употребена левицата, която по личното си самопризнание е анационална, а и в този случай пристигна на власт на вълната на спор (т.нар. „ цветна гражданска война “, известна с това, че за задачите на митинга унищожава непозната благосъстоятелност под разнообразни цветове) и се държи на власт с помощта на същия този спор.
Учудващо е какъв брой им е елементарно на някои хора на Запад да тласнат един народ в подобен спор и да си играят с непознатите животи, тъй като, вярвате или не, на безмълвното болшинство македонци им е значима националната еднаквост, това, с което се дефинират. В края на краищата, в историята това постоянно е била алената линия, която нито една нация, решила да оцелее, не е минала. От тук произтичат въпроси, които не е моментът да се слагат гласно, само че това време ще пристигна в обозримо бъдеще.
Как реагира македонската съпротива?
Македонската съпротива счита, че ще бъде допустимо с връщането на власт и/или с политическото влизане в европейската интеграция, или по правосъден път, да анулира противоречивите елементи от Преспанския контракт, т.е. наложените с принуждение, закани и подкупване на политици конституционни промени. Като се има поради количеството принуждение, аз не съм оптимист, само че им поисквам шанс.
Иначе, главната опозиционна македонска партия, зряло и ловко, се приготвя за цикъла нови избори, първите от които са президентски, тъй като актуалната власт не е виновна единствено за упоменатите три контракта. Тя е въплъщение и на спада на индустриалното произвеждане, експулсирането и арестуването на задгранични вложители, струпване на повече задължения за една година, в сравнение с през предходните 10 и прекъсване на инфраструктурни планове.
Бързо в НАТО
Кога може да се чака влизането в НАТО и отварянето на вратата към Европейски Съюз?
Надяваме се, допустимо най-скоро, тъй като от 20 години мястото на Македония е в тези интеграции. Преди 20 години поддръжката беше 80%, само че от този момент, поради последствията от блокадата, които се усещат и през днешния ден и невъзможността да се застане на пътя на случайното и анационално принуждение, тя е спаднала.
Спадът на поддръжката също докара до институционални проблеми в Македония. Иначе, с изключение на малцинствата, македонците, страдащи от Стокхолмския синдром, са примирени и възмутени от обстановката. Бойкотът на референдума сподели това. И в случай че няма добър претендент, аз се притеснявам, че няма да бъде достигната нужната изборна интензивност на президентските избори.
Как се разяснява в Макдоения въвеждането на албанския като втори формален език
Това е извънредно смешно. Според Охридското съглашение, двуезичието съществува от 2001 година в общините, в които живеят албанците. Сега, съгласно Тиранската платформа, двуезичието е и в общините, където даже златарите не са албанци. Не бива да се изненадваме, че институционалното принуждение против македонците стартира с конституирането на Народното събрание в настоящия му състав, който бе одобрен в наличието на 59 от 61-те нужни депутати и когато преди македонския, беше изпълнен националния химн на Албания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР